Vad kan vi hjälpa dig med?

Alla ämnen

Däck

Ljus

Prov

Parkering

Hastighet

Bromsar

När byter man till vinterdäck?

Vinterdäck används när det råder vinterväglag, det vill säga när det antingen finns frost, is, snö eller snömodd (slask) på vägen eller när temperaturen sjunker under +5 grader. Vinterdäcken är märkta med “M+S” (Mud and Snow) och det finns två typer av vinterdäck. Vinterdäck med dubbar samt dubbfria vinterdäck som även kallas för friktionsdäck.

När byter man till sommardäck?

Sommardäck är gjorda för att användas då det är sommarväglag. De är konstruerade för att få bäst grepp på asfalts- och betongvägar. Gummiblandningen som sommardäck är gjorda av är hårdare än vinterdäck. Detta för att de inte ska ""smälta"" och slitas ut så fort när det är varmt ute.

Hur länge gäller ett körkortstillstånd?

Ett körkortstillstånd gäller i fem år och kan inte förlängas. Om du vill övningsköra eller göra ett förarprov efter att körkortstillståndet slutat gälla, behöver du ansöka om ett nytt.

Hur många frågor är det på teoriprovet?

Kunskapsprovet består av totalt 70 frågor, men du kan som högst få 65 poäng. Det beror på att 5 av frågorna är testfrågor, och de räknas inte in i provresultatet. För att provet ska bli godkänt måste du svara rätt på 52 frågor vilket även motsvarar 80 %. Provtiden är 50 minuter, men du kan ansöka om att få göra provet med förlängd provtid.

Vad kostar det att skriva kunskapsprovet?

Avgiften för ett kunskapsprov är 325 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 400 kronor.

Bedöms jag som förare annorlunda under prövotiden?

Nej. Om du bryter mot trafikregler så bedöms du på samma sätt som en person utan prövotid. Tänk på att om ditt körkort återkallas under prövotiden så måste du göra om förarprovet och kunskapsprovet.

Vad innebär prövotid?

Alla nyblivna körkortstagare i Sverige får en prövotid på två år. Prövotid innebär att om du under denna tvåårsperiod gör dig skyldig till någon förseelse som leder till att körkortet återkallas, måste du göra ett nytt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).

Hur ska jag göra om bilen bakom ligger för nära mig i en bilkö?

Eftersom bilen bakom ligger för nära är risken stor att blir påkörd bakifrån om du gör en hastig inbromsning. Se därför till att öka avståndet till bilen framför, då får du mer tid att bromsa och slipper även panik bromsa.

Hur många gånger längre blir bromssträckan, om du ökar hastigheten till det dubbla?

Bromssträckan ökar exponentiellt, vilket innebär att om du ökar din hastighet till det dubbla så blir bromssträckan fyra gånger så lång. Bromssträckan är då den sträckan som fordonet färdas, från och med att du har reagerat och agerat till att fordonet stannar. Alltså den sträckan där du hela tiden håller ner bromspedalen. Här finns det givetvis flera orsaker som påverkar bromssträckan såsom vägens lutning, väglag, väder, däck, bilmodell m.m. Men huvudfaktorn till bromssträckan är hastigheten.

>

För varje gång du multiplicerar fordonets hastighet gör du en kvadratisk ökning på bromssträckan.

Trafikljuset i korsningen lyser rött, men polisen framför vinkar att jag ska köra fram, Vad ska jag göra?

När du kommer till en korsning får du som trafikant ibland flera budskap. Det är då viktigt att veta hur du ska rangordna budskapen. Följande ordning gäller:

Du ska köra enligt polismannens tecken, trots att trafikljuset lyser rött

Vilket ämne i bilens avgaser försämrar blodets förmåga att transportera syre?

Kolmonoxid är en mycket giftig lukt- och färglös gas som försämrar blodets syreupptagningsförmåga vilket kan leda till att du blir trött och okoncentrerad. Om du har en bil med katalysator så minskas utsläppen av kolmonoxid.

Får förare av väghållningsfordon bryta mot bestämmelserna om fordons plats på vägen?

Det stämmer. Väghållningsfordon får till exempel framföras på vänster sida av vägen, trots att detta inte är tillåtet för andra fordon.

Vem får bryta mot bestämmelserna, om fordons plats på vägen?

Väghållningsfordon får till exempel framföras på vänster sida av vägen, trots att detta inte är tillåtet för andra fordon.

Är det tillåtet att använda bilbarnstol i baksätet?

Ja det är tillåtet att montera bilbarnstolen i baksätet, men då måste den monteras med särskilda fästanordningar eller en särskild ställning.

Får man flytta på sitt fordon om det utgör en fara?

Ja, det är tillåtet att flytta på sitt fordon om fordonet utgör fara för den övriga trafiken. Om det inte utgör en fara så får man generellt sätt inte flytta på fordonet.

Får man köra med dubbdäck om det är vinterväglag i maj?

Ja. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Är det tillåtet att köra med snökedjor på gator där det råder dubbförbud?

I vanligt fall så får man inte färdas med snökedjor på gator där det råder dubbdäcksförbud. Detta kan dock variera i olika städer, som till i exempel i Stockholms stad. Där är det inte tillåtet att köra med snökedjor.

Är det tillåtet att montera ett odubbat nödhjul om bilen har dubbdäck?

Det är tillåtet att tillfälligt montera på ett odubbat reservhjul eller ett så kallat nödhjul tillsammans med dubbdäck om man råkat ut för punktering.

Får man stanna på en busshållplats?

Det är tillåtet att stanna på en busshållplats för av- och påstigning av passagerare om det inte stör busstrafiken. Skulle det vara så att du vill parkera måste du göra detta minst 20 meter före samt 5 meter efter busshållplatsen. Detta beror på att bussarna behöver utrymme för att kunna köra in och ut från hållplatsen.

Får taxibilar köra i ett kollektivkörfält?

Det är inte tillåtet för taxibilar att färdas på ett kollektivkörfält, detta då taxibilar inte är tidtabellsbundna. Kollektivkörfält får endast trafikeras av linjetrafik, cykel och moped klass II. ”I ett körfält eller en körbana för fordon i linjetrafik m.fl. får endast fordon i linjetrafik föras samt, om körfältet eller körbanan är beläget till höger i färdriktningen, cykel och moped klass II.” (Trafikförordningen)

Gäller högerregeln inne på en parkeringsplats?

Ja. Högerregeln skall tillämpas i korsningar utan anvisningar men gäller även inom en parkeringsplats.

Hur fort får man köra med släp?

Om du kör med en obromsad släp- eller husvagn med en totalvikt över 750 kg så får du endast köra i högst 40 km/h. Däremot får du köra i högst 80km/h med en bromsad släp- eller husvagn och obromsad släp- eller husvagn vars totalvikt är högst 750 kg.

Hur varnar jag bakomvarande trafik att jag snart tänker göra en inbromsning?

Bästa sättet att varna bakomvarande trafik är att bromsa mjukt i god tid innan själva inbromsningen. På så sätt tänds dina bromsljus och bakomvarande trafik varnas.

Måste man ha hjälm när man kör moped?

Ja. Du måste ha hjälm när du kör moped. Passagerare som inte har fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm. Du behöver inte använda hjälm i tre- eller fyrhjulig moped med karosseri om du istället använder bilbälte.

Hur kontrollerar jag att styrservon fungerar?

Du kontrollerar att styrservon fungerar genom att dra i ratten, hålla ett lätt tryck till höger eller vänster och starta motorn. Styrservon bör fungera ifall du känner ett lätt tryck och att det genaste blir lättare att vrida / styra ratten då motorn startas.

Om det istället är tungt att styra och att ratten "hugger" beror det troligtvis på att det finns smuts eller luft i styrservon.

Hur länge får jag parkera på en parkeringsplats med endast P-skylten?

När du kommer fram till en parkeringsplats med endast den blåa "P" skylten och utan några tilläggstavlor så får du parkera i högst 24 timmar.

Tänk på att 24 timmarsregeln gäller vardagar alltså måndag till fredag. Under helgen så som lördagar, söndagar, helgdagar och dagar före helgdagar är det tillåtet att parkera under obegränsads tid. Exempel:

Hur lång bör ett en person vara för att sitta på en plats med krockkudde?

När barnet är 140 cm får barnet sitta på en plats med krockkudde, exakt som en vuxen. När barnet är 135 cm får barnet sitta utan bältesstol eller bälteskudde, men dock inte på en plats med krockkudde då denna kan skada barnet.

När måste jag anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen?

När du sålt din bil till en annan ägare så måste du anmäla om ett ägarbyte till Transportstyrelsen, detta skall göras inom 10 dagar efter att du sålt bilen.

Du som privatperson kan anmäla ägarbytet för ditt fordon via Transportstyrelsens app Mina fordon.

Hur mycket ökar bromssträckan i förhållande till hastigheten?

Bromssträckan ökar kvadratiskt i förhållande till hastigheten. För varje gång du multiplicerar fordonets hastighet gör du en kvadratisk ökning på bromssträckan.

Bromssträckan är då den sträckan som fordonet färdas, från och med att du har reagerat och agerat till att fordonet stannar.

Om jag håller en medelhastighet om 80 km/h, hur lång tid tar en resa på 40 mil?

Om du håller en medelhastighet på 80 km/h så innebär det att du kör 8 mil på en timme. Nu när du vet att du kommer 8 mil på en timma så måste vi börja räkna baklänges, 40/8 = 5 timmar. Det tar dig alltså 5 timmar att åka 40 mil, sträckan skulle motsvara nästan en färd från Södertälje till Göteborg.

Hur långt avstånd till framförvarande fordon bör jag ha?

Avstånd till framförvarande fordon beror främst på din hastighet, men det finns två tumregler som man kan använda sig utav för att räkna ut det ungefärliga avståndet.

Tänk på att dessa uträkningar är ungefärliga och gäller vid bra vägförhållande, om det skulle vara vinterväglag så bör du öka avståndet mer än ovan nämnda.

Får man köra med enbart parkeringsljuset tänt?

Nej, det räcker inte tillåt att endast köra med parkeringsljuset. Under körning måste du ha tänd strålkastare, både under dagtid och nattetid. Tänk på att kombinera dimljus och varselljus inte är tillåtet. Läs mer om bilens belysning

Hur många personer skadas svårt i trafiken varje år?

Cirka 1500 - 2000 personer skadas svårt i trafiken varje år. År 2019 Svårt skadade 1899 personer och 223 omkomna. År 2018 Svårt skadade 2195 personer och 324 omkomna. År 2017 Svårt skadade 2275 personer och 252 omkomna.

Hur många passagerare får åka samtidigt i en bil?

Det varierar mellan olika bilar, I en personbil får det färdas så många passagerare som bilen är registrerad för. Det kan även finnas personbilar med en max gräns på 4 passagere.

Hur påverkar alkohol synen?

Du får enligt trafikbrottslagen aldrig framföra ett motordrivet fordon när du är påverkad av alkohol eller droger. Alkohol försämrar människans periferiseende detta gör att det blir svårare att upptäcka olika föremål på vägen.

Läs mer om hur alkohol och droger påverkar din körning.

Hur påverkas bromssträckan om jag sänker hastigheten från 80 km/h till 40 km/h?

Du sänker hastigheten från 80 km/h till 40 km/h, det innebär att en minskning med hälften. Vi vet att bromssträckan förändras kvadratiskt med hastigheten, vid en minskning som detta så innebär det att bromssträckan minskar till en fjärdedel. Läs mer om bromssträckan och hur beräkningen görs.

Påverkas man utav buller från trafiken?

Många människor känner sig störda av buller och trafik är den dominerande bullerkällan i samhället. Precis som buller kan även vibrationer påverka människors hälsa. En hög nivå av buller kan skapa koncentrationssvårigheter och även ge huvudvärk. Läs mer om hur buller påverkar dig som individ.

Hur påverkar buller hälsan?

Många människor känner sig störda av buller och trafik är den dominerande bullerkällan i samhället. Precis som buller kan även vibrationer påverka människors hälsa. En hög nivå av buller kan skapa koncentrationssvårigheter och även ge huvudvärk. Läs mer om hur buller påverkar dig som individ.

Hur påverkas vi av stress i trafiken?

Vi behöver en viss dos av stress för att kunna koncentrera och ta bra beslut i trafiken. För mycket stress är dock en stor riskfaktor bland förare, vilket då kan leda till försämrad körförmåga. Det gäller att hitta en balans som håller oss alert i trafiken och kan fokusera på trafiken. Läs mer om stress.

Hur du minskar stressrisken?

Vi behöver en viss dos av stress för att kunna koncentrera och ta bra beslut i trafiken. För mycket stress är dock en stor riskfaktor bland förare, vilket då kan leda till försämrad körförmåga. Det gäller att hitta en balans som håller oss alert i trafiken och kan fokusera på trafiken.

Läs mer om hur du minskar stressrisken.

Hur ska bromspedalen kännas när motorn inte är igång?

När bilen är avstäng så ska bromspedalen kännas stum. Om bromspedalen däremot skulle sjunka sakta vid hårt tryck så kan det finnas en läcka i bromssystemet. Känns den fjädrande så kan det finnas luft i systemet. Läs mer om bromssystemet och bromskontroll.

Hur ska en vägtransportledare vara klädd?

En vägtransportledare ska vara klädd i mörkblåa byxor och en gul jacka med reflexer på. Läs vår digitala körkortsbok online.

Hur ska du använda helljuset vid en omkörning i mörker?

Att tänka på vid en omkörning under mörker:

Läs mer om mörkeromkörning och se tydliga illustrationer på hur omkörningen bör gå till.

På vilka veckodagar sker det flest dödsolyckor i trafiken?

Måndagar är den dagen då det sker minst dödsolyckor i trafiken! Men fredagar och lördagar är de veckodagar där det sker flest dödsolyckor. Läs vår digitala körkortsbok online.

Hur ska man märka ut sin last vid körning i mörker?

Vid körning i mörker så ska du märka fordonet på följande sätt:

Läs mer om märkning i mörker.

Hur ska man märka ut bogsering vid körning i mörker?

Om bogsering sker i mörker eller andra dåliga väderförhållande och belysningen på den bilen som bogserar är ur funktion, ska du märka fordonet på följande sätt:

Läs mer om hur bogsering sker i mörker.

Hur stor andel av alla trafikolyckor med personskador sker i mörker?

Cirka en tredjedel av alla trafikolyckor sker i mörker. Läs mer om trafikolyckor.

Jag ska svänga till höger i en korsning för att sedan fortsätta på huvudleden. Vad gäller nu?

Då du befinner dig på huvudled och även fortsätter din färd på den vägen så innebär det att trafik från höger och vänster har väjningsplikt för dig. Tänk på att när du kör på huvudled så har trafiken från höger och vänster väjningsplikt för dig, det innebär att du fortsätter åka medans trafiken på sidan väntar på friväg. Läs mer om trafikens väjningsregler.

Jag ska svänga till vänster i en korsning för att sedan fortsätta på huvudleden. Vad gäller nu?

Då du befinner dig på huvudled och även fortsätter din färd på den vägen så innebär det att trafik från höger och vänster har väjningsplikt för dig. Tänk på att när du kör på huvudled så har trafiken från höger och vänster väjningsplikt för dig, det innebär att du fortsätter åka medans trafiken på sidan väntar på fri väg. Läs mer om trafikens väjningsregler.

Jag ska svänga i en korsning för att sedan fortsätta på huvudleden. Vad gäller nu?

Då du befinner dig på huvudled och även fortsätter din färd på den vägen så innebär det att trafik från höger och vänster har väjningsplikt för dig. Tänk på att när du kör på huvudled så har trafiken från höger och vänster väjningsplikt för dig, det innebär att du fortsätter åka medans trafiken på sidan väntar på fri väg. Läs mer om trafikens väjningsregler.

Går det att påskynda förbränningen av alkohol?

Tyvärr finns det ingen magi för förbränning av alkohol, det vi vet är att det tar tid och att det inte går att påskynda. Det tar i snitt lite över två timmar att bli helt nykter efter att man druckit en starköl på 33 cl. Läs med om hur alkohol påverkar körförmågan.

Får man köra om färdbromsen är sönder?

Att köra en bil med trasiga färdbromsar är som att hoppa fallskärm utan fallskärm. Det är inte tillåtet att köra utan färdbroms även om parkeringsbromsen fungerar. Bilen måste bärgas och får inte bogseras. Läs mer om bilens bromssystem.

Får man bogsera en bil där färdbromsen är sönder?

Att bogsera en bil med trasiga färdbromsar är som att hoppa fallskärm utan fallskärm. Det är inte tillåtet att bogsera utan färdbroms även om parkeringsbromsen fungerar. Bilen måste bärgas och får inte bogseras. Läs mer om bilens bromssystem.

Vad innebär förarprov?

Förarprovet består av två delar:

Nya regler gäller från 1:a mars 2020 i samband med Covid-19 utbrottet. Reglerna påverkar bokning av förarprovet. Från 1:a mars 2020 gäller det att du måste få godkänt på kunskapsprovet innan du får fortsätta med körprovet. Du har även fyra månader på dig att klara körprovet efter att du fått godkänt på kunskapsprovet. Tidigare har elever haft 2 månader på sig. Tidigare har man kunnat boka både kunskapsprovet och körprovet samtidigt. Detta kunde göras oavsett om du får godkänt på kunskapsprovet eller inte så kunde du göra körprovet. Läs mer om förarprov.

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck är däck på bilen som ger bättre grepp vid vinterväglag och finns i två typer: Dubbade vinterdäck och odubbadel vinterdäck, även kallad för friktionsdäck.

Läs mer om olika däcktyper.

Hur ansöker jag om körkortstillstånd?

För att du ska kunna börja övningsköra som privatperson så krävs det att du fått ett giltigt körkortstillstånd utfärdat av Transportstyrelsen. Om du vill ansöka om ett körkortstillstånd så går det bra att göra det via www.körkortsportalen.se. Utöver detta kommer du även behöva göra en synundersökning som kostar cirka 250 kr, detta gör du hos din lokala optiker. Körkortstillståndet är giltigt i 5 år. Läs mer om att övningsköra hemma.

Trafikverkets förarprov?

Förarprovet består av två delar: Första delen består av en teoridel som kallas för kunskapsprovet (tidigare teoriprov) där du som elev får 70 teorifrågor att besvara. För att klara momentet behöver du få minst 52 rätt av 65 frågor för att bli godkänd. 5 frågor av de 70 teorifrågorna väljs bort, dessa är så kallade testfrågor och mäter kvalitén på frågorna.

Andra delen består av uppkörningen även kallad körprov. Uppkörningen pågår i minst 25 minuter där du sitter tillsammans med en trafikinspektör, här kollar trafikinspektör om du är en trafiksäker förare.

Nya regler gäller från 1:a mars 2020 i samband med Covid-19 utbrottet. Reglerna påverkar bokning av förarprovet. Från 1:a mars 2020 gäller det att du måste få godkänt på kunskapsprovet innan du får fortsätta med körprovet. Du har även fyra månader på dig att klara körprovet efter att du fått godkänt på kunskapsprovet. Tidigare har elever haft 2 månader på sig. Tidigare har man kunnat boka både kunskapsprovet och körprovet samtidigt. Detta kunde göras oavsett om du får godkänt på kunskapsprovet eller inte så kunde du göra körprovet. Läs mer om förarprov.

Vad innebär körprov?

Ecodriving är en körteknik för att minska fordonets bränsleförbrukning som är både bra för din ekonomi och för miljön. Körtekniker som tillämpas är bl. a. hoppa över växlar och motorbromsning.

Ecodriving är en av de punkter inspektören tittar på under körprovet. Genom att köra ekonomiskt kan du minska din bränsleförbrukning upp till 20 %. Denna teknik är viktig vid uppkörningen där man bedöms på om man tar hänsyn till miljön vid uppkörningen.

Vad är skillnaden mellan påbjuden körriktning och påbjuden körbana?

Påbjuden körriktning är åt vilket håll du får svänga, du får endast köra i pilens riktning. Påbjuden körbana är vilken sida av vägen du ska vara på, pilen pekar neråt. Du passar denna skylt alltid på vänstersida. Läs dig alla vägmärken.

Vad är ett B-körkort? Vilka fordon får du köra med ett B-körkort?

Ett B-körkort är en körkortstyp som ger behörighet till att köra personbilar med upp till åtta passagerare (nio med föraren) under förutsättningen att alla passagerare har bälte och att fordonet är registrerat för åtta passagerare. Du får även köra andra fordon som motorredskap I och II, moped klass I och II, trehjuling och fyrhjulig motorcykel, lätt lastbil, terrängvagn och traktor. Med B-körkortet får du köra personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg. Du får även koppla på en lätt släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg, men då får bilens och släpvagnens totalvikt tillsammans inte överstiga 3500 kg. Läs mer om olika fordonskategorier här.

Vilka fordon får du köra med ett B-körkort?

Med B-körkortet får du köra personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg. Du får även koppla på en lätt släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg, men då får bilens och släpvagnens totalvikt tillsammans inte överstiga 3500 kg. Läs mer om olika fordonskategorier här.

Vad är ett backljus?

Bilens backljus tänds automatiskt när föraren lägger i ”backen”. Det tänds ett vitt ljus baktill på bilen som dels signalerar att föraren tänker backa och dels underlättar det för föraren genom att det bidrar med extra ljus när man ska backa i mörker. Läs mer om bilens belysning här.

Vad innebär bashastighet?

Bashastigheten är den hastighet som föraren ska följa om det inte finns några hastighetsskyltar.

• Innanför tätbebyggt område: 50 km/h • Utanför tätbebyggt område: 70 km/h

Dessa ska betraktas som generella hastighetsbegränsningar i de situationer där det finns en avsaknad av hastighetsskyltar. Inom tätbebyggt område finns det oftast skyltar som visar att hastighetsbegränsningen är 30 km/h alternativt 40 km/h, om det inte finns skyltat gäller dock den generella bashastigheten på 50 km/h. Utanför tättbebyggt område är bashastigheten 70 km/h. Läs mer om hastigheter och trafikens grundregler här.

Vad är ett bevakat övergångsställe?

Ett bevakat övergångsställe har antingen trafiksignaler eller polis som signalerar. Nedan följer några viktiga punkter att ta hänsyn till:

Läs mer om bevakat och obevakat övergångsställe här.

Vilka är reglerna för användning av bilbarnstol?

De som är kortare än 135 cm skall använda skyddsanordningar som är särskilt anpassade för barn. Bilbarnstolen används för barn som vuxit ur babyskyddet, efter cirka 9 månader. Alla barn som är längre än 135 cm behöver endast använda ett vanligt bilbälte.

Olika skyddsanordningar

Läs mer om bilbarnstolar här.

Vad är ett bilbälte?

Ett bilbälte är det främsta skyddet vid händelse av en olycka. Vid en kollision är risken stor att passagerarna och föraren flyger mot en viss riktning och kanske till och med genom bilrutorna. Det är därför av yttersta vikt att se till att alla passagerare, och förare, verkligen sitter fast och stabilt.

Bilbältet ska sitta nära mot kroppen och inte på ytterkläderna. Knäpp upp jackan eller liknande så bilbältet verkligen sitter mot kroppen. Gör den inte det så sitter du inte fast ordentligt.

Vilka olika typer av bilbälten finns det?

På moderna bilar finns bältesstärkare som är ett säkerhetssystem där bältet dras åt hårt när en krock uppstår. Läs mer om krocksäkerhet här.

Vad gör en bilinspektör?

En bilinspektör har rätt att utföra en teknisk kontroll av ett fordon. Om en polis eller bilinspektör misstänker att din bil inte är säker nog i trafiken eller om de misstänker brott har de rätt till att utföra en så kallad flygande besiktning. Detta kan ske när som helst när du är ute och kör. Om brister upptäcks kan detta resultera i körförbud eller krav på att fordonet måste kontrolleras hos en bilbesiktning. Läs mer om besiktning här.

Vad är biobränsle?

Biobränslen är förnybara bränslen som produceras av levande organismer. Biobränslen bidrar inte till ökad växthuseffekt då den mängd koldioxid som bildas vid förbränning är en del av kolcykeln. Läs mer om olika drivmedel här.

Vad är blinkers? Vad används blinkers till?

Blinkers är till för att visa vad du tänker göra. Blinkers är till för att visa vad du tänker göra. Du är skyldig att blinka eller ge tecken som när du: • Ska lämna vägkanten, ska svänga i en korsning eller ut ur en cirkulationsplats. Byta körfält eller annars flytta bilen märkbart i sidled på vägen. Du måste inte blinka när du stannar eftersom det finns risk att andra kan tro att du ska svänga om du har en korsning eller infart i närheten. Finns ingen korsning eller infart i närheten kan det vara förtydligande att blinka sig in till kanten för att stanna. Tänk på att först se dig för innan du blinkar, så att det är fritt att göra den manöver du tänkt.

Varningsblinkers

Vid olyckor eller om bilen går sönder och du tvingas stanna på en plats där du kan utgöra fara eller hinder för övrig trafik är det viktigt att du använder varningsblinkers. Du talar då om för andra trafikanter att du verkligen behöver stanna där du är. När du sätter igång varningsblinkers blinkar alla din körriktningsvisare samtidigt och du kan höra samma tickande ljud som vid vanlig blinkers. Läs mer om bilens belysning här.

Vad innebär blixtlåsprincipen eller kugghjulsprincipen?

Blixtlåsprincipen, eller kugghjulsprincipen, är en princip som ska tillämpas i situationer där trafiken är tät och två körfält går samman till ett körfält. Principens grundtanke är att varannan bil kör och det är ett ömsesidigt samspel som gäller.

Vad är blockeringsregeln?

Blockeringsregeln innebär att du inte i onödan ska bli stillastående i korsningar, framför utfarter, på övergångställen och liknande. Försök att vid köbildning planera var du stannar. Finns det ingen plats att stanna efter en utfart eller korsning, stanna hellre innan. Ofta när du ska svänga ut på en huvudled behöver du först korsa en cykelöverfart. Är det skymd sikt i korsningen kan du behöva köra fram och blockera för att kunna se om det är fritt. I en sådan situation är det okej att blockera eftersom det inte var i onödan.

Vad innebär bromsberedskap?

Begreppet bromsberedskap innebär att föraren är beredd på att bromsa genom att förflytta sin fot från gaspedalen till att hålla denna över bromspedalen. Detta görs i syfte att snabbt kunna vara beredd att bromsa vid mer riskfyllda situationer i trafiken. Reaktionstiden förbättras och reaktionssträckan blir kortare.

Vad är bromsljus?

Bromsljusen återfinns baktill på bilen, på varsin sida, och lyser rött när föraren trycker ner bromspedalen. Syftet med bromsljusen är att göra andra fordon uppmärksamma på att du bromsar.

Vad är bromsservo?

Bromsservon hjälper dig att bromsa. Med hjälp av motorn förstärker systemet bromskraften från pedalen till hjulen. Tänk på att bromsservon endast fungerar när motorn är igång. Vid bogsering blir du tvungen att trycka extra hårt på bromspedalen eftersom motorn inte är igång.

Hur du kontrollerar bromsservon:

Vad innebär bromssträcka?

Bromssträckan är då den sträckan som fordonet färdas, från och med att du har reagerat och agerat till att fordonet stannar. Med andra ord den sträckan där du hela tiden håller ner bromspedalen. Här finns det givetvis flera orsaker som påverkar bromssträckan såsom vägens lutning, väglag, väder, däck, bilmodell m.m.

Huvudfaktorn till bromssträckan är dock hastigheten. För varje gång du multiplicerar fordonets hastighet gör du en kvadratisk ökning på bromssträckan.

Hur beräknas bromssträckan?

För att få en generell uppfattning kan dock nedanstående formel användas. Den är framtagen med antagandet att bilen färdas på torrt väglag under en vanlig sommardag.

Formel: (hastighet / 10)^2 * 0,4 = bromssträcka. Beskrivning av formel:

  • Hastighet / 10 Även här behöver du hastighet. Vi säger att du åker 60 km/h, och då tar man 60 delat med 10, vilket blir 6.
  • (Hastighet / 10)^2 Här multiplicerar man resultatet från punkt 1 med sig självt. Alltså 6 ^ (upphöjt med) 2 eller 6 x 6, vilket blir 36.
  • Multiplicera Sist så multiplicerar vi siffran från punkt 2 med 0.4. Alltså 36 x 0.4, vilket blir 14.4.

Uträkningsexempel (60 / 10)^2 * 0.4 = 14.4 Skulle du åka 60 km/h och du börjar bromsa under en vanlig sommardag där vägen är torr tar det 14,4 meter att faktiskt stanna

Hur beräknas bromssträckan?

Bromssträckan är då den sträckan som fordonet färdas, från och med att du har reagerat och agerat till att fordonet stannar. Med andra ord den sträckan där du hela tiden håller ner bromspedalen. Här finns det givetvis flera orsaker som påverkar bromssträckan såsom vägens lutning, väglag, väder, däck, bilmodell m.m. Huvudfaktorn till bromssträckan är dock hastigheten. För varje gång du multiplicerar fordonets hastighet gör du en kvadratisk ökning på bromssträckan. För att få en generell uppfattning kan dock nedanstående formel användas. Den är framtagen med antagandet att bilen färdas på torrt väglag under en vanlig sommardag. Formel: (hastighet / 10)^2 * 0,4 = bromssträcka

Beskrivning av formel:

Uträkningsexempel (60 / 10)^2 * 0.4 = 14.4 Skulle du åka 60 km/h och du börjar bromsa under en vanlig sommardag där vägen är torr tar det 14,4 meter att faktiskt stanna

Vad är bruttovikt?

Bruttovikt innebär vikten som ett fordon eller en släpvagn har vid ett visst tillfälle.

Vad innebär bussregeln?

Bussregeln reglerar vem som är skyldig att lämna företräde i trafiken vid olika hastigheter.

För att ta reda på om bussen vill lämna sin hållplats snart är det bra att titta hur många som verkar vilja stiga på eller av bussen. Det händer också att alla klivit på och av bussen men bussföraren väntar på sin tidtabell. Ta det alltid försiktigt förbi bussen. Någon kan springa ut framför!

Vad är cirkulationssvikt?

Cirkulationssvikt uppstår när du hamnar i medicinsk chock har blodtrycket och blodflödet sjunkit så mycket att blodet inte längre pumpas runt som vanligt. Då får inte kroppen tillräckligt med syre och näring. Tillståndet kan bli livshotande eftersom kroppen inte längre fungerar som den brukar. Det är viktigt att du agerar snabbt och tillkallar hjälp om du tror att någon har hamnat i chock eller riskerar att hamna i chock. Den som hamnar i medicinsk chock måste så fort som möjligt åka till akutmottagningen vid närmaste sjukhus. Ring genast 112 eftersom det är bråttom.

Du kan få ett eller flera av följande symtom om du hamnar i chock:

Så här hjälper du någon som är i chock:

  • Lägg personen på rygg med benen högt om hen är vid medvetande.
  • Lägg personen i stabilt sidoläge om hen är medvetslös.
  • Lägg en filt eller liknande över personen så att hen håller sig varm.
  • Gör så att personen får det lugnt omkring sig.
  • Ge inte personen något att äta eller dricka, på grund av risken att få ner det i luftvägarna.
  • Lämna inte personen ensam.

Vad är maximilast?

Maximilast, eller maxlast, är fordonets eller släpvagnens maximalt tillåtna vikt enligt registreringsbeviset. Förarens vikt är exkluderad.

Vad innebär mikrosömn?

Mikrosömn är en omedveten och mycket kort sovstund. Ofta mindre än en sekund.

Vad innebär moped klass l?

Moped klass l, även kallade för EU-mopeder, är fordon på två, tre eller fyra hjul. Dessa mopeder har en maxhastighet på 45km/h och är snabbare än klass ll-mopeder. Det krävs AM-körkort för få köra en klass l-moped samt att föraren har fyllt 15 år. Övriga krav är att mopeden måste ha registreringsskylt, d.v.s. vara registrerad, samt ha en trafikförsäkring. Man får inte köra en klass l-moped på en cykelbana.

Vad innebär moped klass ll?

Moped klass ll är fordon på två, tre eller fyra hjul och har en maxhastighet på 25 km/h. Kravet för att köra klass ll-moped är ett förarbevis samt att du har fyllt 15 år. Om du däremot fyllt 15 år innan den 1 oktober 2009, behöver du inte ett förarbevis. Till skillnad från klass l-mopeder, behöver inte klass ll-mopeder registreras och därför behövs inte heller en registreringsskylt. Trafikreglerna är likadana som för en cykel, klass ll-mopeder ska köras på cykelbanor (om inte cykelbanan har tilläggstavlan ”ej moped”).

Vad är en motortrafikled?

En motortrafikled har många likheter med en motorväg, samma regler gäller. Skillnaderna är att körbanorna på en motorväg alltid är åtskilda, vilket de inte alltid är på en motortrafikled. Vidare har motortrafikleder lite sämre standard än motorvägar så därför är hastighetsbegränsningen oftast lite lägre. Påfarterna saknar i regel accelerationsfält och då gäller väjningsplikt.

Vad är en motorväg?

En motorväg har minst två körfält i varje körriktning och körbanorna är alltid åtskilda, det finns ingen mötande trafik. Det finns ingen korsande trafik i samma plan. Den korsande trafiken kör över motorvägen på en bro eller under motorvägen.

En motorväg märks ut med motorvägsskylt vid på- och avfarten, d.v.s. var den börjar och slutar. På- och avfarter räknas också som motorväg, så samma regler gäller som på motorvägen. När du kör på motorvägen, välj i första hand körfältet längst till höger. Körfältet eller körfälten längre till vänster är till för omkörning.

Vad du inte får göra på en motorväg:

Vad är en motorvärmare?

Motorvärmarens funktion är att värma upp motorn och skall finnas under motorhuven. Fördelen med den är att själva motorn slits mindre, gör så att katalysatorn fungerar snabbare och gör så att du får en lägre bränsleförbrukning.

Vad innebär mönsterdjup?

Med mönsterdjup menas det djup som finns på däcken. Nya däck har oftast ett djup på mellan 8–9 mm. Detta djup minskar allt eftersom däcken slits. Däck med mönsterdjup mellan 3–4 mm har klart försämrade våtegenskaper. Minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck är 1,6 mm. På vinterdäck är det minsta tillåtna mönsterdjupet 3,0 mm.

Vad är en kallstart?

En kallstart är när motorn är kall och fordonet startas. När en motor är kall behöver den mer bränsle och fler farliga gaser släpps ut. Bilen släpper mer farliga avgaser och drar mer bensin när den är kall så undvik att köra en kall bil om det handlar om korta sträckor. Ett sätt att undvika kallstarter är att använda en motorvärmare för att på förhand värma upp motorn. Hur länge den ska värma motorn innan start beror på utomhustemperaturen.

Vad är en katalysator?

Alla bilar som är tillverkade efter år 1989 i Sverige måste ha en katalysator. Det den gör är att arbeta i ca 400–600 grader med att omvandla skadliga ämnen i diesel och bensin till vatten och koldioxid. Cirka 90% av de skadliga ämnena försvinner tack vare katalysatorns funktion.

Vad är ett kollektivkörfält?

Ett kollektivkörfält är en fil avsett för vad man kallar fordon i linjetrafik. Vanligen kör stadens bussar i linjetrafik och därför kallas kollektivkörfälten även för bussfiler. Meningen med dessa körfält är att underlätta för bussarna att komma fram. Bussar i linjetrafik, moped klass II och cyklister är tillåtna att använda detta körfält. Ibland får även andra fordon köra i kollektivkörfältet. Detta anges i så fall på en tilläggstavla. Ibland gäller de speciella reglerna för detta körfält endast under vissa tider på dygnet. Det kan finnas utsatta vägmarkeringar med texten “BUSS”.

Vad är en kontrollbesiktning?

En kontrollbesiktning är när ett fordon kontrolleras för att se att fordonet inte har några tekniska fel eller släpper ut för stor mängd avgaser. Du måste besikta din bil hos ett godkänt besiktningsföretag, exempelvis Bilprovningen. Ibland kan du få utskick från besiktningsföretag när det är dags för besiktning men du bör inte förlita dig på att du kommer få ett utskick. Det är du som ägare som är ansvarig att din bil besiktas inom inställningsterminen.

Om du har en ny bil ska den kontrollbesiktas första gången när den är 3 år gammal och den andra gången 2 år efter den första kontrollbesiktningen. Därefter ska du kontrollbesikta din bil varje år. Om besiktningsföretaget hittar felaktigheter på din bil är du tvungen att rätta till felen som påpekats så snabbt som möjligt. Om det är något allvarligt så kan de kräva att du måste göra en ombesiktning för att inte få körförbud.

Bra att veta: Om en polis eller bilinspektör misstänker att din bil inte är säker nog i trafiken eller om de misstänker brott har de rätt till att utföra en så kallad flygande besiktning. Om du gör större förändringar på din bil måste du registreringsbesikta den inom en månad. Större förändringar innefattar exempelvis motorbyte, omlackering till en annan färg och byte av växellåda.

Vad är en krockkudde?

Krockkudde, eller airbag som det också brukar kallas är en säkerhetsanordning i bilar som är till för att skydda dig och dina passagerare vid en kollision. Det finns olika typer av krockkuddar, de vanligaste sitter i ratten och på den främre passagerarplatsen. Nyare bilar har krockkuddar som sitter på sidorna som skyddar mot kollisioner från sidan.

Om du använder en bilbarnstol i den främre passagerarplatsen måste krockkudden kopplas ur eftersom den kan skada barnet allvarligt om den utlöses.

Vad innebär kugghjulsprincipen?

Blixtlåsprincipen, eller kugghjulsprincipen, är en princip som ska tillämpas i situationer där trafiken är tät och två körfält går samman till ett körfält. Principens grundtanke är att varannan bil kör och det är ett ömsesidigt samspel som gäller. Läs mer om trafikens olika regler i vår körkortsbok.

Vad är kultryck?

Kultryck är det tryck som bildas mellan släpvagnens fäste och dragkroken. Ett normalt kultryck ligger på 30 - 100 kg och det är det trycket som släpet belastar bilens dragkrok med. Du ändrar kultrycket genom att flytta lasten på släpet. I bilens instruktionsbok står det vilket maximalt kultryck bilen tål. Det ligger ofta på mindre än 100 kg. Ett lågt kultryck uppstår om lasten placeras för långt bak på släpet "lyfts" bilens bakhjul upp och får sämre grepp. Detta är det farligare sättet att ha fel kultryck. Bil och släp kommer åla sig fram och risken för fällknivsverkan ökar.

Ett högt kultryck uppstår om lasten placeras för långt fram på släpet trycks bilens bakände ned. Detta gör att framhjulen "lyfts" upp får sämre grepp. Bilen riskerar att understyra och framlyktorna kommer också blända mötande trafik.

Vad är ett kunskapsprov?

För att ta ett körkort för behörighet B behöver du göra ett kunskapsprov och ett körprov. Du börjar alltid med kunskapsprovet, även kallat teoriprov, som måste vara godkänt innan du gör ditt körprov. Provet görs på en dator och det består av 70 frågor som du ska svara på inom 50 minuter. 5 av frågorna väljs slumpvis bort för statistik och utav resterande 65 frågor behöver du ha 52 rätt för att klara kunskapsprovet.

Kunskapsprovet mäter dina kunskaper inom fem områden:

Källa: Trafikverket.se. Läs vår helt nya och uppdaterade körkortsbok här.

Vad är kylvätska?

Kylvätska finns i motorns kylsystem. När motorn i fordonet arbetar blir det givetvis varmt. Men blir det för varmt kan det skada fordonet och därför måste fordonet ha en funktion som kyler motorn för att hålla den i en viss temperatur. Detta gör fordonets kylare. En kylare kräver inget underhåll utan behöver endast kontrolleras regelbundet för att se till att vätskenivåerna är korrekta. Vätskan i kylaren består av hälften glykol som motverkar rostbildning och hälften avsaltat vatten.

Vad menas med körbana?

Körbanan omfattar körfälten tillsammans. Vanligtvis har vägen ett körfält i vardera riktningen. Ibland finns det flera körfält i samma riktning. En motorväg har skilda körbanor med minst två körfält i vardera riktningen.

Vad innebär ett körförbud?

Ett körförbud innebär att fordonet inte får köras i trafiken till dess att den har passerat besiktningen. Om du inte kontrollbesiktigar din bil inom besiktningsperioden får din bil automatiskt körförbud. Bilen kan även få körförbud om en polis eller bilinspektör upptäcker brister eller tekniska fel. Från det att din bil har fått körförbud är det olagligt att köra bilen tills du kontrollbesiktigat den. Däremot får du köra den kortaste vägen till en verkstad för att laga bilen.

Vad är ett körkortstillstånd?

Ett giltigt körkortstillstånd krävs för att för att få övningsköra och göra körkortsprovet. Det gäller både första gången du tar körkort eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet. Källa: Transportstyrelsen.se. Läs om hur du kan spara pengar genom att övningsköra privat.

Vad menas med körriktningsvisare?

En körriktningsvisare, eller blinkers, är till för att visa vad du tänker göra i trafiken. Du är skyldig att blinka eller ge tecken som när du: • Ska lämna vägkanten • Ska svänga i en korsning eller ut ur en cirkulationsplats • Byta körfält eller annars flytta bilen märkbart i sidled på vägen. Du måste inte blinka när du stannar eftersom det finns risk att andra kan tro att du ska svänga om du har en korsning eller infart i närheten. Finns ingen korsning eller infart i närheten kan det vara förtydligande att blinka sig in till kanten för att stanna. Tänk på att först se dig för innan du blinkar, så att det är fritt att göra den manöver du tänkt.

Varningsblinkers

Vid olyckor eller om bilen går sönder och du tvingas stanna på en plats där du kan utgöra fara eller hinder för övrig trafik är det viktigt att du använder varningsblinkers. Du talar då om för andra trafikanter att du verkligen behöver stanna där du är. När du sätter igång varningsblinkers blinkar alla din körriktningsvisare samtidigt och du kan höra samma tickande ljud som vid vanlig blinkers.

Vad är en p-skiva (parkeringsskiva)? Hur använder man en P-skiva?

Det blir allt vanligare att använda p-skiva för att tidsbegränsa parkering. Fördelen med att använda p-skiva är att du slipper betala parkeringsavgift.

Hur använder man en p-skiva?

Läs mer om parkering här.

Vad är en parkeringsbroms?

Parkeringsbromsen, även kallad handbroms, är ett bromssystem som används för att förhindra bilen från att rulla när den står parkerad. På äldre bilar är det bara bakhjulen som bromsas via en vajer. Nyare bilar har elektrisk handbroms som tar på alla hjul. En varningslampa lyser när parkeringsbromsen är åtdragen.

**Bra att tänka på: **

Vad används parkeringsljuset till?

Parkeringsljus används när du parkerar eller stannar bilen. Vid sämre sikt använder du parkeringsljuset för att uppmärksamma andra trafikanter. Detta ljus får du ha på när som helst och får kombineras med andra belysningar. Parkeringsljuset är extremt batterisnålt och brukar hålla i flera timmar utan att batteriet tar slut. Det kan ju vara så att bilen går sönder i mörker och du tvingas göra en ofrivillig parkering där du står illa till. I en sådan situation är det viktigt att bilen syns och inte blir påkörd. Läs mer om bilens belysning här.

Vad innebär periferiseende?

Periferiseende är den del av synfältet som ligger utanför centralseendet, d.v.s. den del som du ser skarpt.

Centralseende: Kallas även för direktseende. Utgör 1–2% av synfältet som du tydligast ser. Tack vare centralseendet kan vi uppfatta vad som står på en skylt vid vägen, exempel en tilläggstavla.

Periferiseende: 98–99% av synfältet som vi inte kan uppfatta lika tydligt som centralseendet. Detta försämras när vi är trötta eller alkoholpåverkade. Vi kan upptäcka saker med periferiseendet, men måste använda direktseendet för att tydligt kunna se vad det är. Tänk dig att du fokuserar på en punkt (direktseende). Allt annat som du inte har i fokus är periferiseende och det är inte lika skarpt som ditt direktseende. Se bild, den gråa ytan utgör periferiseendet medan det röda utgör direktseendet i det mänskliga ögat.

Läs mer om synen och dess betydelse i trafiken här.

Vad innebär prövotid? Hur lång är prövotiden?

Alla nyblivna körkortstagare i Sverige får en prövotid på två år. Prövotid innebär att om du under denna tvåårsperiod gör dig skyldig till någon förseelse som leder till att körkortet återkallas, måste du göra ett nytt körkortsprov (kunskapsprov och körprov) innan ett nytt körkort kan tillverkas. För att få göra ett nytt körkortsprov måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Om du ska ansöka om körkortstillstånd kan du göra det tidigast sex månader innan spärrtiden går ut. Körkortstillståndet kan beviljas tidigast två månader före spärrtidens slut.

För behörigheterna A1, A2, A och B måste du även genomföra riskutbildning på nytt innan du får göra körkortsprovet. Även den som tar nytt körkort efter att ha fått sitt körkort återkallat får en prövotid på två år.Källa: Transportstyrelsen.se. Är du redo att ta ditt körkort? Börja plugga hos oss redan idag!

Vad är sannolikhetsinlärning?

Sannolikhetsinlärning handlar som att du lär sig genom erfarenhet hur ofta saker händer i trafiken. Du kanske kör en sträcka till och från jobb eller skola dagligen. Efter ett tag lär du dig exempelvis att i en viss korsning är det vanligt att folk missar högerregeln vilket gör det extra beredd. Sannolikhetsinlärning handlar som att du lär sig genom erfarenhet hur ofta saker händer i trafiken. Du kanske kör en sträcka till och från jobb eller skola dagligen. Efter ett tag lär du dig exempelvis att i en viss korsning är det vanligt att folk missar högerregeln vilket gör det extra beredd. Andra exempel på inlärningstyper är: Överinlärning, Djupinlärning, Ytinlärning och Imitationsinlärning. Läs mer om dessa här.

Vad är servostyrning?

Servostyrning är ett system som gör ratten lättare att vrida och bilen lättare att styra. De allra flesta bilarna på våra vägar är utrustade servostyrning. Den är hydraulisk (med servo-olja) på lite äldre bilar och elektrisk på nyare. Om bilen känns tungstyrd är något fel på servostyrningen. Äldre bilar som inte har servo alls på styrningen har istället större ratt och fler varv mellan fulla rattutslag. Läs mer om servostyrning och andra delar av styrsystemet här.

Vad är en singelolycka?

En singelolycka är en trafikolycka där endast ett fordon är inblandad, däremot kan flera personer drabbas i en singelolycka. Cirka 50% av alla förare som omkommer i singelolyckor med dödlig utgång är alkoholpåverkade enligt statistiken.

Exempelvis kan orsaken till olyckan vara att föraren har somnat framför ratten och kört av vägen. Generellt är de vanligaste orsakerna till singelolyckor: trötthet, en förare som är alkohol- eller drogpåverkad eller en för hög hastighet. Läs mer om vad som är viktigt att tänka på för att förhindra trafikolyckor här.

Vad är en skolpatrull?

När du ser människor med kappor i orange färg vid övergångsställen så är dessa skolpatruller. Skolpatruller kan inte tvinga dig att stanna. Dock är ett övergångsställe med en skolpatrull ett s.k. obevakat övergångsställe, du har alltså väjningsplikt mot gångtrafikanter. De kan inte tvinga dig att stanna, men du måste ge dem företräde.

Stöter du på en skolpatrull, ta det som en tumregel att låta de kontrollera situationen. Skolpatrullen varnar barnen direkt vilket inte du kan göra när du sitter i bilen. Stanna och vänta tills situationen är kontrollerad. Läs mer om barn i trafiken här.

Vad är ett skyltljus?

Ett skyltljus, eller en skyltlykta, tänds så fort du sätter på bilen för att lysa upp registreringsskylten. Detta sker automatiskt. Läs mer om bilens belysning här.

Vad innebär smitning?

Smitning är när en förare lämnar den olycksplats där denne varit med om en trafikolycka. Detta betraktas som ett allvarligt brott, och om olyckan inneburit personskada är straffet fängelse för den som smitit. Även körkortet återkallas i sådana fall. Om olyckan enbart inneburit skador på egendom, blir straffet dagsböter och i vissa fall dras körkortet in. För att undvika smitning ska du som förare alltid stanna kvar på olycksplatsen och göra ditt bästa för att hjälpa till. Vidare bör du även lämna ut dina uppgifter till övriga inblandade i olyckan. Läs mer om trafikolyckor och hur du som förare bör agera här.

Vad är en spansk sväng?

Där spanska svängen finns är det inte tillåtet att göra en vanlig vänstersväng. Det finns istället en avtagsväg till höger om vägen. Avtagsvägen svänger sedan tillbaka mot landsvägen så att du nu kan korsa vägen och komma över. Med en spansk sväng slipper du göra en riskfylld vänstersväng på landsväg. Läs mer om landsvägskörning här.

Vad är spolarvätska?

Spolarvätska används för att hålla bilens rutor rena och säkerställa sikten vid körning. I nyare bilar används spolarvätskan även för att rena bilens strålkastare. I bilens spolarvätskebehållare som finns under motorhuven kan du fylla på och kontrollera spolarvätska. Läs mer om motorns olika beståndsdelar här.

Vad är startkablar?

Med hjälp av startkablar kan bilens motor startas i situationer där batteriet inte är tillräckligt laddat. Detta genom att koppla ena änden av kabeln till ditt batteri och den andra änden till en annan bils batteri.

Starthjälp med startkablar

Läs mer om motorns olika beståndsdelar här.

Vad innebär stopplikt?

Vägmärket “Stopplikt” innebär att du alltid måste stanna vid korsningen. Finns det en stopplinje ska du stanna vid denna, annars ska du stanna direkt innan du kör ut på den korsande vägen. Att du ska stanna ända framme vid korsningar med stopplikt är för att se och synas så bra som möjligt. Vid kö kan du inte stanna bakom den framför och sedan hänga på, utan varje förare måste göra ett eget stopp.

Att bryta mot stopplikt är väldigt allvarligt och kan leda till att du får ditt körkort indraget. Det finns en poäng med att stopplikten sitter där. Tanken är att du ska stanna och sedan se dig för noga innan du fortsätter. Läs mer om väjningsregler här.

Vad är en stoppsträcka?

Stoppsträckan är den totala sträckan från och med att du reagerar och agerar till en situation till att fordonet stannar. Då adderar du reaktionssträckan med bromssträckan och då får du resultatet som är den totala stoppsträckan.

Formel: reaktionssträckan + bromssträckan = stoppsträckan

Uträkningsexempel 27m reaktionssträcka + 14,4m bromssträcka = 41,4m stoppsträcka

När du ser resultaten att det t.ex. tar 41,4m för en att stanna bilen om du har en reaktionstid på 1,5 sekunder och håller en hastighet på 60 km/h, så kan det låta overkligt. Faktum är att många olyckor berörs av underskattning gällande dessa siffror. Ta chansen att se riskerna på halkbanan och prova själv så du får uppleva att stanna ett fordon i hög eller med lite halare underlag. Läs mer om stopp-, reaktions- och bromssträcka här.

Vad innebär svängningsregeln?

Svängningsregeln innebär att du ska väja för mötande trafik när du svänger vänster i en korsning. Även när du svänger höger och vänster och korsar vägen för cyklister ska du vänta på dessa. Exempelvis när du svänger ut ur cirkulationsplatser. Läs mer om väjningsregler här.

Vad utgör vårt synfält?

Människors synfält är i normala fall cirka 180 grader, det vill säga en halvcirkel. 1–2 % av synfältet utgörs av det som kallas för centralseendet, eller även kallat för direktseendet. Det är denna del som du ser skarpt, exempelvis vad som står på en skylt.

Periferiseende är den del av synfältet som ligger utanför centralseendet och utgör resterande 98–99 % som vi inte kan uppfatta eller se lika bra. Detta försämras när vi är trötta eller alkoholpåverkade. Vi kan upptäcka saker med periferiseendet, men måste använda centralseendet för att tydligt kunna se vad det är. Tänk dig att du fokuserar på en punkt (centralseende). Allt annat som du inte har i fokus är periferiseende och det är inte lika skarpt som ditt centralseende. Läs mer om synen och dess påverkan på prestationen i trafiken här.

Vad innebär ett säkerhetsavstånd?

Säkerhetsavstånd innebär att du ska hålla ett lämpligt avstånd när du exempelvis kör förbi parkerade bilar, cyklister och gående. Detta är väldigt viktigt på grund av att det finns en risk att cyklisten vinglar till, den gående ramlar eller att en person öppnar dörren i en parkerad bil. Finns det inte tillräckligt stort avstånd i sidled finns risken för en kollision med någon av dessa. Läs mer om de tre mognadsstadier.

Vad menas med defensiv körning?

Defensiv körning syftar till att den som kör fordonet uppvisar hänsyn och tydlighet gentemot medtrafikanter. Ibland är trafiken oberäknelig och då behövs det att man är trygg i sin körning och planerar den på ett bra sätt för att minimera risker som kan leda till eventuella olyckor.

Att köra defensivt innebär inte i alla situationer att det per automatik är mer fördelaktigt att köra långsamt, istället kan det i vissa fall vara högre acceleration som är mer gynnsamt. Nyckeln till defensiv körning ligger istället i planerandet av körningen. Läs mer om defensiv körning.

Vad är dimljus?

Dimljus som även kan benämnas dimstrålkastare är en belysning som finnas att använda på bilen och sitter fram till på bilen. Denna typ av belysning är främst tänkt att användas när det är dimma eller i fall där kraftiga regnskurar skymmer sikten i stor utsträckning. Dimljus får även i kombination med parkeringsljus ersätta halvljus när det är ljust ute. Tänk på att du inte får använda halvljus och dimljus samtidgt. Här finns information kring dimljus.

Vad är djupinlärning?

Djupinlärning: Denna typ av inlärning resulterar i en mer långvarig kunskap. Kortfattat innebär djupinlärning att man har en större förståelse för kunskapen man avser att ta in, man kan lättare förstå och sätta saker i ett sammanhang och inte bara memorera och senare glömma bort. Exempelvis förstår man varför en viss trafikregel är utformad på det specifika sättet.

Ytinlärning är motsatsen till djupinlärning. Du lär dig fakta utan förståelse och glömmer därför snabbt bort det du lärt dig. Mer om de olika inlärningstyperna.

Vart sitter dimbakljuset?

Även bakljuset har dimljus som är kraftigt röda lampor som är tänkta att varna bakomvarande trafik om att du som trafikant finns på vägen vid väldigt dålig sikt, som vid dimma och kraftigt regn. Dimbakljuset är tillämpliga även vid snö samt regn. Viktigt är att ljuset stängs av, stänger man inte av ljuset kan det blända bakomvarande trafik. Läs mer om bilens belysningar här.

Vad menas med direktseende och centralseende?

Direktseende: Även benämnts som centralseende. Denna typ av seende utgör enbart 1–2% av en människas synfält. Exempelvis vid körning hjälper direktseendet oss att tolka information som finns på en liten skylt. Enkelt uttryckt handlar det om där vi fokuserar med blicken. Läs mer om direktseende och synen.

Vad är döda vinkeln?

Döda vinkeln är den del av området runt bilen som man inte ser i backspegeln samt sidospeglarna. Det man gör är att man tittar över axeln vid körfältsbyte så att man undviken kollision med ett fordon som kör bredvid. Denna vinkel är viktig vid byte av körfält. Läs mer i vår digitala körkortsteori.

Vad menas med ecodriving?

Begreppet ecodriving är en teknik som används vid körning för att minska bränsleförbrukningen. Ditt körsätt påverkar bilens bränsleförbrukning. Genom att tillämpa ecodriving kan du både spara pengar och minska utsläpp av föroreningar. Det finns flera olika sätt att tillämpa ecodriving, eller även så kallat ekonomisk körning. För att köra ekonomiskt ska du exempelvis undvika onödiga accelerationer och inbromsningar, hoppa över växlar och motorbromsa när det är lämpligt.

Ecodriving är en av de punkter man tittar på under din uppkörning. Genom att köra ekonomiskt kan du minska din bränsleförbrukning upp till 20 %. Denna teknik är viktig vid uppkörningen där man bedöms på om man tar hänsyn till miljön vid uppkörningen. Läs mer här om tekniken ecodriving

Vad innebär extraljus?

Extraljus är precis som det låter. Det är en extramonterad belysning som är till för att förstärka helljusbelysningen. Extraljus får inte kombineras med halvljuset utan får endast komplettera helljuset. Dessa ljus används för att exempelvis få ännu längre siktsträcka eller en bredare ljusbild.

Två typer av extraljus finns det: Kurvljus som är en bredare och närmre belysning, i motsats finns fjärrljus som i stället är en längre och smalare belysning. Läs mer om de olika extraljusen här

När uppstår fartblindhet?

Vid långa sträckor och vid höga hastigheter kan fartblindhet uppstå, vilket betyder att förmågan att bedöma sin egen hastighet försämras. Man upplever inte att hastigheten är hög utan man tror att istället att bilen färdas betydligt långsammare än vad som egentligen sker. Det hela kan leda till att bromssträckan missbedöms och att du bromsar för sent vilket kan leda till allvarliga olyckor.

Fartblindhet kan kopplas ihop med tunnelseende där hög hastighet också kan ställa till det för dig som trafikant ute på vägen. Här kan du läsa mer om fartblindhet och tunnelseende.

Vad är tunnelseende?

Vid långa sträckor och vid höga hastigheter kan fartblindhet uppstå, vilket betyder att förmågan att bedöma sin egen hastighet försämras. Man upplever inte att hastigheten är hög utan man tror att istället att bilen färdas betydligt långsammare än vad som egentligen sker. Det hela kan leda till att bromssträckan missbedöms och att du bromsar för sent vilket kan leda till allvarliga olyckor.

Fartblindhet kan kopplas ihop med tunnelseende där hög hastighet också kan ställa till det för dig som trafikant ute på vägen. Här kan du läsa mer om fartblindhet och tunnelseende.

Vad är flygande omkörning?

Flygande omkörning innebär du kör ikapp ett mer långsamt fordon och direkt sedan kör om fordonet. Farten finns med och någon acceleration är inte nödvändig. Den här typen av omkörning är att föredra då det krävs både kortare sträcka och mindre tid för att kunna göra omkörningen. En omkörning som är bättre för bränsleförbrukningen och miljön än den andra typen av omkörning som kallas accelererande omkörning. Där ökar man farten för att kunna göra en omkörning. Läs mer om flygande och accelererande omkörning.

Finns det någon skillnad mellan flygande omkörning och accelererande omkörning?

Ja, det finns en skillnad mellan flygande omkörning och accelererande omkörning. Flygande omkörning är när du redan har farten upp och kört om ett fordon för att sedan köra om ett annat fordon. Accelererande omkörning är när du ligger bakom ett fordon för att sedan accelerera och Läs mer om flygande och accelererande omkörning.

Vad är friktionsdäck?

Friktionsdäck används ibland i stället för dubbdäck vid vinterväglag, dubbdäck som varit standard förr. Friktionsdäcken fungerar bra vid vinterväglag men har generellt sätt sämre grepp på is än vad traditionella dubbdäck har. Fördelarna med friktionsdäck är att de sliter mindre på vägen samt att rullmotståndet på asfalt är lägre än vad de är med dubbdäck. Dessutom är det i vissa städer enbart tillåtet att använda friktionsdäck eller sommardäck och inte dubbdäck. Här finns mer detaljerad information kring de olika däcktyperna.

Vilka delar består förarprovet av?

Förarprovet består av två delar:

Nya regler trädde i kraft den 1: a mars 2020 som innebär att du behöver få godkänt på kunskapsprovet innan du tillåts att genomföra förarprovet, och från den dagen kunskapsprovet är godkänt har du fyra månader på dig att fixa förarprovet, i annat fall behöver den första delen också göras om. Läs mer om själva uppkörningen från erfaren trafiklärare.

Vem får göra en flygande inspektion?

En flygande inspektion görs av en polis eller bilinspektör. Detta görs när du som trafikant är ute och kör på vägarna. Ditt fordon kontrolleras för att polisen misstänker brott eller bedömer att bilen inte är trafiksäker. Denna inspektion kan ske utan förvarning och kan leda till körförbud eller att en kontroll av fordonet ska göras hos ett godkänt besiktningsföretag. Läs mer om besiktning och vilka regler det finns kring besiktning.

Vad är en flygande inspektion?

En flygande inspektion görs av en polis eller bilinspektör. Detta görs när du som trafikant är ute och kör på vägarna. Ditt fordon kontrolleras för att polisen misstänker brott eller bedömer att bilen inte är trafiksäker. Denna inspektion kan ske utan förvarning och kan leda till körförbud eller att en kontroll av fordonet ska göras hos ett godkänt besiktningsföretag. Läs mer om besiktning och vilka regler det finns kring besiktning.

Måste jag betala fordonsskatt?

Fordonsskatt är en skatt som man måste betala för att ens bil ska få färdas på allmänna vägar. Denna betalning av skatt skiftar beroende på fordonets storlek, miljöpåverkan samt vilket drivmedel den förbrukar. Uppgår skatten till mer än 3600 kronor per år betalas den var fjärde månad annars en gång per år. Läs vår digitala körkortsbok.

När uppstår Fällknivsverkan?

Fällknivsverkan uppstår om bilen bromsas bättre än vad släpvagnen som är kopplad till bilen gör på halare väglag. Enklare uttryckt är att bilen och släpvagnen viker sig som en fällkniv och blir då omöjliga att kontrollera och styra. För att undvika fällknivsverkan är det viktigt att ha matchande däck på både släpvagn och bil, till exempel har bilen dubbdäck ska släpet också ha det. Läs mer om tips kring hur man kan undvika detta fenomen här.

Vad används glykol till?

Glykol används i motorns kylsystem blandat med vatten. En blandning av glykol och vatten fryser först vid -40 grader vilket förhindrar sönderfrysning. Det är viktigt att varje år genomföra en kontroll av glykolen. Glykolen är även effektiv mot rost. Risken finns att motorn blir överhettad om vätskenivån är för låg i kylsystemet. Kylaren i sig kräver inget underhåll utan fokus ligger i stället på att det är korrekta vätskenivåer.

Vad är en gågata?

En gågata innebär att endast vissa motordrivna fordon köra. Sjuktransporter, trafik till och från bostad/hotell samt varuleveranser är tillåtna att köra på gågator. Alla fordon får passera gågatan men då tillämpas gångfartsområdets regler vilket i korta drag innebär att du har väjningsplikt mot gående samt att maxhastigheten är gångfart, alltså gäller det samma regler som när man korsar en cykelbana.

Exempel på vem som får vistas på en gågata:

Vad menas med underkylt regn?

Underkylt regn bildas när temperaturen är under 0 grader Celsius. Det leder till att regnet fryser direkt när det träffar den kalla vägbanan. Det kan även uppstå när regnet bildas i varm luft men senare kyls ner i den kalla luften som ligger närmare vägen. Detta leder till svår halka och det är av största vikt att man är försiktig om bilens termometer visar minusgrader men att det ser ut som regn.

Vad innebär upphinnandeolycka?

Upphinnandeolycka innebär att du blir påkörd eller kör på någon bakifrån. Denna typ av olycka kan generera svåra nackskador, kallade whiplashskador. Orsaken till att olyckor av denna typ sker är att föraren håller för kort avstånd till framförvarande fordon, dålig sikt eller att man inte är fokuserad. Det finns ett antal punkter som listas nedan för att undvika upphinnandeolyckor:

Vanliga orsaker till understyrning?

Vid understyrning av bilen svänger bilen mindre än vad du vrider på ratten då framdäcken tappar greppet. Vanligast är att framhjulsdrivna bilar drabbas av understyrning jämfört med bakhjulsdrivna bilar. Här kommer några vanliga orsaker till understyrning:

Bilen svänger mindre än vad jag vrider på ratten, varför?

Vid understyrning av bilen svänger bilen mindre än vad du vrider på ratten då framdäcken tappar greppet. Vanligast är att framhjulsdrivna bilar drabbas av understyrning jämfört med bakhjulsdrivna bilar. Här kommer några vanliga orsaker till understyrning:

När gäller utfartsregeln?

Utfartsregeln innebär i korta drag att företräde ska lämnas för all trafik när man kör ut från dessa områden:

Här finns information om väjningsregler.

Gäller utfartsregeln på parkeringsplats?

Ja! Utfartsregeln gäller vid utfart från en parkeringsplats men även vid följande situationer:

Gäller utfartsregeln vid utfart från gågata?

Ja! Utfartsregeln gäller vid utfart från gågata, men även vid följande situationer:

Vad innebär utfartsregeln?

Utfartsregeln innebär i korta drag att företräde ska lämnas för all trafik när man kör ut från dessa områden:

Hur många frågor finnes det på teoriprovet?

Teoriprovet som även kallas för kunskapsprovet är teoridelen av förarprovet för att få ta körkort. Det görs på en dator på trafikverket och det består av 70 frågor som ska hinnas med på 50 minuter. 5 av dessa frågor väljs slumpmässigt bort för statistik och påverkar inte resultatet på provet, dock vet man aldrig vilka frågor som räknas bort. Av de resterande 65 frågorna behövs 52 rätt för ett avklarat teoriprov. Teoriprovet görs alltid innan förarprovet.

Vad ingår i totalvikten?

Totalvikten är den sammanlagda vikten av ett fordons beräknade tjänstevikt, maximalt antal passagerare, dock ej föraren samt maxvikten på lasten.

Ingår förare och maxvikten i totalvikten?

Nej, varken förare eller maxvikten ingår i totalvikten. Totalvikten är den sammanlagda vikten av ett fordons beräknade tjänstevikt, maximalt antal passagerare, dock ej föraren samt maxvikten på lasten.

Vad är en trafikskola?

På en trafikskola kan man få hjälp och stöd med allt som behövs för att kunna ta körkort. Exempel på det som trafikskolan tillhandahåller hjälp med är teorilektioner, körlektioner samt boka olika moment som krävs, exempelvis riskettan och risktvåan. Det är väldigt individuellt hur mycket man behöver övningsköra men det positiva med en trafikskola är att de hjälper till med planeringen kring hur man går tillväga för att få körkortet i handen.

Vad innebär tunnelseende?

Tunnelseende innebär att ditt avsökningsområde blir smalare och då även svårare att upptäcka sådant som sker vid sidan av vägen, som exempelvis djur som går nära vägrenen. Tunnelseende uppstår när man kör i högre hastigheter men kan även finnas andra förklaringar såsom trötthet, alkohol eller stress. För att undvika det bör man hålla en mer rörlig blick och ha koll på vad som händer vid sidan av vägen.

Vad räknas in i tjänstevikten?

Tjänstevikten är bilens vikt när den är olastad och med föraren inräknad. Det som också räknas in i tjänstevikten är bränsle, reservhjul och verktyg.

Vad ingår i en trafikförsäkring?

Trafikförsäkring är den enda av de försäkringar som finns till bilen som är obligatorisk att ha enligt lag. Det är således olagligt att framföra bilen på allmänna vägar om trafikförsäkringen inte är tecknad. Det är ägaren och den som i huvudsak kör bilen som tecknar denna försäkring. Trafikförsäkringen ger ersättning vid personskador på förare, passagerare samt utomstående. Dessutom täcker den skador som uppkommer på en annan persons egendom.

Den täcker däremot inte skador på det egna fordonet, för detta krävs en vagnskadeförsäkring. Vid olycka som inte orsakades av dig och som gav skador på ditt fordon täcker den person som orsakade skadorna på fordonet.

Vilken försäkring är obligatorisk till bilen?

Trafikförsäkring är den enda av de försäkringar som finns till bilen som är obligatorisk att ha enligt lag. Det är således olagligt att framföra bilen på allmänna vägar om trafikförsäkringen inte är tecknad. Det är ägaren och den som i huvudsak kör bilen som tecknar denna försäkring. Trafikförsäkringen ger ersättning vid personskador på förare, passagerare samt utomstående. Dessutom täcker den skador som uppkommer på en annan persons egendom.

Den täcker däremot inte skador på det egna fordonet, för detta krävs en vagnskadeförsäkring. Vid olycka som inte orsakades av dig och som gav skador på ditt fordon täcker den person som orsakade skadorna på fordonet.

Vad innebär tresekundersregeln?

Tresekundersregeln är ett effektivt sätt att bedöma att man har tillräckligt med avstånd till framförvarande fordon. Det man gör rent konkret är man väljer ut en punkt som till exempel kan vara en vägstolpe och då när fordonet framför dig passerar vägstolpen börjar man räkna sekunder.

Passeras märket innan de tre sekunderna då ligger man för nära fordonet framför och bör då öka avståndet genom att minska hastigheten. Det är av yttersta vikt att man håller avstånd till framförvarande fordon men även i sidled när man passerar bussar och parkerade fordon, allt för att tänka på den grundläggande säkerheten. Tillämpas tresekundersregeln hinner man bromsa i tid och på det sättet undvika en kollision om bilen framför tvärnitar.

Vad innebär ett tätbebyggt område?

Inom ett tätbebyggt område finns det en del saker att tänka på. Här är trafiken tätare, det finns fler gående och fler cyklister samt att hänsyn ska visas till de som bor nära en väg.

Bashastigheten är av dessa skäl lägre i tätbebyggda områden i jämförelse med områden utanför tätbygden. Här är bashastigheten 50 km/h medan utanför är den 70 km/h. På vissa platser som vid skolor eller på mindre gator är hastighetsbegränsningen lägre, då gäller oftast 30 km/h.