Skip to content
Fordonskännedom

ABS-broms

ABS, som står för Anti-lock Braking System, är en teknik som används i moderna bilar för att förhindra att hjulen låser sig under kraftig inbromsning. Denna funktion hjälper föraren att behålla kontrollen över fordonet även när man bromsar hårt. När hjulen låser sig, tappar de greppet om vägen, vilket kan leda till att bilen sladdar och blir svår att styra. ABS-systemet förhindrar detta genom att reglera bromstrycket på varje hjul individuellt och pulserande.

Så här fungerar ABS-bromsar:

 1. Sensorer: ABS-systemet har sensorer på varje hjul som övervakar hjulens rotationshastighet. Om ett hjul börjar låsa sig och sluta snurra, skickar sensorerna signaler till ABS-styrenheten.
 2. Styrenhet: Styrenheten bearbetar signalerna från sensorerna och avgör om ett hjul håller på att låsa sig.
 3. Hydrauliska ventiler: När styrenheten upptäcker ett låsande hjul, aktiverar den hydrauliska ventiler som minskar bromstrycket på det specifika hjulet, vilket gör att det kan snurra igen.
 4. Pulsation: Systemet upprepar processen flera gånger per sekund för att optimera bromskraften utan att hjulen låser sig. Detta känns ofta som en pulsering i bromspedalen när ABS är aktivt.

ABS-bromssystem

ABS-bromssystemet är en viktig del av bilens säkerhetssystem. Det består av flera komponenter som arbetar tillsammans för att säkerställa att fordonet förblir styrbart under inbromsning. Här är en närmare titt på de viktigaste delarna av ett ABS-bromssystem:

 1. Hjulhastighetssensorer: Dessa sensorer är monterade på varje hjul och mäter hjulens rotationshastighet. De spelar en kritisk roll i att upptäcka när ett hjul håller på att låsa sig.
 2. ABS-styrenhet: Detta är hjärnan i ABS-systemet. Styrenheten mottar data från hjulhastighetssensorerna och beräknar när det är nödvändigt att justera bromstrycket.
 3. Hydrauliska enheter: Dessa enheter reglerar trycket i bromssystemet. När styrenheten upptäcker ett låst hjul, minskar de hydrauliska enheterna trycket för att återställa hjulens rotation.
 4. Elektronik och kablar: ABS-systemet inkluderar olika elektroniska komponenter och kablar som kopplar samman sensorerna, styrenheten och de hydrauliska enheterna. Dessa komponenter möjliggör snabb kommunikation och respons inom systemet.

Fördelar med ABS-bromssystem:

 • Förbättrad styrförmåga: Eftersom hjulen inte låser sig kan föraren styra bilen även under hård inbromsning, vilket minskar risken för olyckor.
 • Minskad bromssträcka på vissa underlag: På våta och hala vägar kan ABS hjälpa till att minska bromssträckan jämfört med traditionella

  bromssystem.

 • Förhindrar sladd: ABS minskar risken för sladd genom att hålla hjulen i rotation, vilket ger bättre väggrepp och stabilitet.
ABS-bromsar är en livräddande teknik som förbättrar bilens säkerhet genom att förhindra hjullåsning under kraftiga inbromsningar. Systemet arbetar genom att justera bromstrycket på varje hjul individuellt, vilket bibehåller fordonets styrförmåga och minskar risken för sladd. Med ABS-bromsar kan förare känna sig säkrare på vägarna, särskilt under utmanande körförhållanden. För att säkerställa att ABS-systemet fungerar korrekt, är det viktigt att regelbundet underhålla och kontrollera bromsarna.
Skip to navigation