Skip to content
Fordonskännedom

Bilbarnstolar

Att använda bilbarnstol är viktigt för att skydda barnen när de färdas i bilen. Det finns olika typer av bilbarnstolar beroende på barnets ålder och storlek. Här ska vi gå igenom de olika typerna av bilbarnstolar och när de ska användas.

Bilbarnstol ålder

Barn behöver olika typer av skydd beroende på deras ålder och storlek. Här är de olika stadierna för bilbarnstolar:

  1. Babyskydd: Från nyfödd upp till cirka 9 månader.
  2. Bakåtvänd bilbarnstol: Från cirka 7 månader upp till 4 år.
  3. Framåtvänd bilbarnstol: Från cirka 4 år upp till 135 cm lång.
  4. Bälteskudde: Från 4 år upp till 10-12 år, eller tills barnet är över 135 cm.

Bilstol barn

När man pratar om bilstol för barn, syftar man oftast på de specifika bilbarnstolarna som är designade för olika åldrar och storlekar. Här är en kort sammanfattning:

  • Babyskydd: Används för de allra minsta, upp till cirka 9 månader.
  • Bakåtvänd bilbarnstol: Rekommenderas att använda så länge som möjligt, helst upp till 4-5 år.
  • Framåtvänd bilbarnstol: Efter att barnet vuxit ur den bakåtvända stolen, cirka 4 år.
  • Bälteskudde: När barnet är över 4 år och tills de är över 135 cm långa.

Barnstol bil

Barnstolar för bil, eller bilbarnstolar, är specifikt utformade för att ge bästa möjliga skydd vid en kollision. Det finns olika typer beroende på barnets ålder och storlek, och det är viktigt att använda rätt typ av stol för att minimera skaderisken vid en olycka.

Babyskydd ålder

Babyskydd används från när barnet är nyfött upp till cirka 9 månader eller tills barnet kan sitta stadigt på egen hand. Babyskyddet monteras alltid bakåtvänt i bilen, eftersom detta ger bäst skydd vid en kollision. Det är viktigt att krockkudden är urkopplad om babyskyddet placeras i framsätet.

Bilkudde ålder

En bilkudde, eller bälteskudde, används från cirka 4 års ålder tills barnet är tillräckligt långt för att sitta säkert med bilens vanliga säkerhetsbälte, oftast vid 10-12 års ålder eller när barnet är över 135 cm långt. Bälteskudden hjälper till att höja barnet så att bilbältet sitter korrekt över axel och höft.

Vid denna längd är det säkert för barnet att använda bilens vanliga säkerhetsbälte utan extra hjälp. Vid 140 cm kan barnet sitta som en vuxen, även på en plats med krockkudde.

Framåtvänd bilbarnstol ålder

Den framåtvända bilbarnstolen används vanligtvis från cirka 4 års ålder tills barnet är över 135 cm långt. Den bakåtvända bilbarnstolen är säkrare och bör användas så länge som möjligt. När barnet vuxit ur den bakåtvända stolen, vilket vanligtvis sker vid cirka 4 års ålder, är det dags att byta till en framåtvänd stol.

Att använda rätt typ av bilbarnstol och säkerhetsanordning för barn i bilen är avgörande för att minimera risken för skador vid en olycka. Det är viktigt att alltid följa tillverkarens instruktioner och att se till att bilbarnstolen är korrekt installerad.

Skip to navigation