Skip to content
Personliga förutsättningar

Handlingsberedskap

Handlingsberedskap betyder att du som förare är redo att agera när något oväntat händer i trafiken. Det handlar om att du ska vara mentalt förberedd och fokuserad på körningen, så att du snabbt kan reagera på eventuella faror.

När du är ute och kör, kan det dyka upp saker som du inte har planerat för. Till exempel, ett barn som springer ut på vägen, en bil som plötsligt bromsar framför dig, eller ett djur som hoppar upp på vägen. För att undvika olyckor är det viktigt att du är beredd på att något oväntat kan hända. Det betyder att du inte bara ska titta på vägen framför dig, utan också vara redo att snabbt göra något om det behövs.

Exempel på handlingsberedskap:

  1. Tänk framåt: Om du kör genom ett område där det finns många barn, som nära en skola eller en lekplats, ska du redan innan vara beredd på att barn kan springa ut på vägen. Du kanske saktar ner och har foten nära bromspedalen för att snabbt kunna stanna om det behövs.
  2. Ha koll på omgivningen: När du ser en bil parkerad längs vägen, tänk på att någon kan öppna dörren eller att bilen kan köra ut framför dig utan förvarning. Du ska vara extra uppmärksam och redo att bromsa eller styra undan om det behövs.
  3. Vara redo att bromsa: Om du närmar dig en korsning, ett övergångsställe eller en plats där sikten är skymd, ska du vara extra försiktig och ha foten redo att trycka ner bromspedalen. Det kallas att vara bromsberedd.

Varför är handlingsberedskap viktigt?

Att vara handlingsberedd minskar din reaktionstid, vilket betyder att du kan agera snabbare när något händer. En kortare reaktionstid kan vara skillnaden mellan en nära miss och en olycka. Genom att vara förberedd och uppmärksam kan du undvika faror och köra säkrare.

  • Handlingsberedskap innebär att vara mentalt och fysiskt förberedd på att reagera snabbt i trafiken.
  • Du ska alltid vara beredd på oväntade händelser, särskilt i områden med högre risk, som nära skolor, i korsningar och på vägar med skymd sikt.
  • Genom att vara handlingsberedd kan du minska din reaktionstid och öka trafiksäkerheten för dig själv och andra.
  • Skip to navigation