Skip to content
AM-Körkort

Moped klass II

En moped klass II är ett lätt motorfordon som är konstruerat för att kunna köra i högst 25 km/h. Det finns några viktiga regler och egenskaper att känna till om moped klass II:

Hastighetsbegränsning

Moped klass II får högst köra i 25 km/h. Detta är viktigt för att hålla trafiken säker och för att mopeden inte ska kunna köra för fort.

Motor

Mopeden får ha en motor med en effekt på högst 1 kilowatt (kW). Detta gör att mopeden inte är för kraftfull och därmed mindre farlig för både förare och andra trafikanter.

Körkort

För att få köra en moped klass II behöver du ha ett förarbevis för moped klass II, vilket du kan ta när du har fyllt 15 år. Förarbeviset får du genom att gå en utbildning och klara ett teoriprov.

Väg

Moped klass II får köra på cykelbanor, men inte på vägar där motorfordon kör snabbare. Detta gör att mopederna inte behöver konkurrera med snabbare och större fordon, vilket ökar säkerheten.

Registrering och försäkring

Moped klass II behöver inte registreras, vilket betyder att den inte behöver ha en registreringsskylt. Däremot måste mopeden vara trafikförsäkrad för att få köras på allmänna vägar. Försäkringen täcker skador på andra om du orsakar en olycka.

Användningsområden

Mopeder klass II är populära bland ungdomar och används ofta för kortare resor, som att åka till skolan eller träningen. De är också praktiska i städer där det kan vara svårt att hitta parkeringsplatser för bilar.

Att köra moped klass II innebär ett ansvar. Förare måste följa trafikregler och visa hänsyn till andra trafikanter, särskilt gångtrafikanter och cyklister som de ofta delar vägar med.
Skip to navigation