Skip to content
Fordonskännedom

Nackskydd

Nackskydd är en viktig säkerhetsanordning i bilen som skyddar din nacke vid en kollision. Det är inte bara en bekvämlighetsdetalj, utan har en mycket viktig funktion för att förhindra allvarliga nackskador, särskilt vid påkörningar bakifrån.

Så här fungerar nackskydd:

  • Placering: Nackskyddet är placerat på bilsätets övre del, bakom ditt huvud. Det kan justeras i höjdled för att passa din längd.
  • Justering: För att det ska ge bästa skydd bör nackskyddet justeras så att toppen av ditt huvud är i linje med toppen av nackskyddet. Om det är för lågt eller för högt kan det inte skydda effektivt.
  • Skydd vid kollision: Vid en kollision, särskilt bakifrån, kastas huvudet bakåt och sedan framåt, vilket kan orsaka en pisksnärtsskada (whiplash). Ett korrekt inställt nackskydd minskar risken för sådana skador genom att stödja huvudet och nacken.

Pisksnärtsskada (Whiplash)

En pisksnärtsskada uppstår när nacken rör sig hastigt fram och tillbaka vid en kollision. Detta kan skada muskler, nerver och andra mjukvävnader i nacken. Symptomen kan inkludera smärta, stelhet, huvudvärk och ibland långvariga besvär som sömnsvårigheter och kronisk smärta.

Tips för att undvika nackskador:

  • Justera nackskyddet rätt: Se till att nackskyddet är i rätt höjd och att ditt huvud inte kan åka över nackskyddet när du lutar dig bakåt.
  • Sitt rätt: Sitt med ryggen mot ryggstödet och använd säkerhetsbältet korrekt. Detta hjälper till att hålla dig på plats vid en kollision och minskar risken för nackskador.
  • Var försiktig vid bakåtvända bilbarnstolar: Om du använder en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet, kom ihåg att stänga av krockkudden. Krockkudden kan annars skada barnet vid en kollision.
Att ha ett väljusterat nackskydd kan göra stor skillnad för din säkerhet i bilen och minska risken för allvarliga skador vid en olycka. Se till att alltid justera nackskyddet innan du börjar köra.
Skip to navigation