Skip to content
Trafikregler

P-skiva (parkeringsskiva)

En P-skiva, eller parkeringsskiva, är ett verktyg som används för att ange när du parkerade din bil på en parkeringsplats. P-skivan är en liten plastskiva med en roterbar skiva i mitten, där du ställer in tiden när du parkerade bilen.

Hur används en P-skiva?

  1. Ankomsttid: När du parkerar bilen, vrider du på skivan så att den visar den närmast följande halvtimmen. Om du parkerar klockan 13:02, ställer du skivan på 13:30. Om du parkerar klockan 14:40, ställer du skivan på 15:00.
  2. Synlighet: Lägg P-skivan väl synlig i bilens framruta. Parkeringsvakterna använder skivan för att kontrollera hur länge du har stått parkerad.
  3. Tilläggstavla: På vissa parkeringsplatser finns det skyltar som anger att du måste använda en P-skiva. Detta står ofta på en tilläggstavla under P-skylten.

Varför används P-skivor?

P-skivor används för att förhindra att bilar står parkerade för länge på platser där parkeringen är tidsbegränsad men gratis. De är vanliga vid matbutiker och köpcentrum i många kommuner.

Exempel på användning

Om det står en skylt vid parkeringsplatsen som säger “2 tim P med P-skiva”, betyder det att du får stå parkerad i max två timmar och måste använda en P-skiva för att ange när du parkerade bilen.

Viktiga punkter att komma ihåg

  • Tidsgräns: Respektera den tidsgräns som anges på skylten. Om du överskrider tiden kan du få böter.
  • Justera tiden rätt: Ställ in P-skivan på rätt ankomsttid. Felaktig tid kan leda till parkeringsböter.
Genom att använda en P-skiva korrekt bidrar du till att hålla parkeringsplatser tillgängliga och undviker parkeringsböter.
Skip to navigation