Skip to content
Trafiksäkerhet

Parkeringsljus

Parkeringsljus är en typ av belysning på bilen som används när du stannar eller parkerar vid dålig sikt. Parkeringsljuset gör att andra trafikanter kan se din bil, även när det är mörkt eller dimmigt. Det är viktigt för att undvika olyckor, eftersom det hjälper till att göra din bil synlig för andra på vägen.

När ska man använda parkeringsljus?

Du ska använda parkeringsljus när:

  • Du stannar eller parkerar bilen vid dålig sikt, till exempel på kvällen, natten eller i dåligt väder som dimma.
  • Du står parkerad längs vägen där det kan vara svårt för andra trafikanter att se din bil.

Hur fungerar parkeringsljus?

Parkeringsljus är strömsnåla, vilket betyder att de inte använder mycket batteri. Du kan ha parkeringsljusen påslagna i flera timmar utan att batteriet blir urladdat.

Varför är parkeringsljus viktiga?

Parkeringsljus är viktiga för säkerheten på vägarna. När du parkerar din bil vid dålig sikt, hjälper parkeringsljusen andra förare att se din bil och undvika kollisioner. Det är speciellt viktigt när du parkerar i mörka områden eller på vägar där det inte finns mycket gatubelysning.

Praktiska tips:

  • Kom ihåg att slå på parkeringsljusen när du parkerar i mörker eller dåligt väder.
  • Om du parkerar på en väg utan gatubelysning, se till att parkeringsljusen är tända för att göra din bil synlig för andra trafikanter.
  • Kontrollera regelbundet att alla bilens lampor fungerar, inklusive parkeringsljusen, för att säkerställa att du alltid är synlig på vägarna.
Att förstå och använda parkeringsljus korrekt är en viktig del av att vara en säker och ansvarsfull förare. Det hjälper inte bara dig att undvika olyckor utan skyddar också andra trafikanter.
Skip to navigation