Skip to content
Trafiksäkerhet

Trepunktsbälte

Ett trepunktsbälte är ett säkerhetsbälte som är utformat för att skydda passagerare i fordon genom att hålla dem säkert på plats under en kollision eller plötslig inbromsning. Bältet kombinerar en höftrem och en axelrem, som tillsammans bildar en Y-form som fäster vid tre punkter i fordonet.

Struktur och funktion

Trepunktsbältet täcker både överkroppen och höften. En axelrem går diagonalt över bröstet medan en höftrem går över midjan. Detta fördelar krockkrafterna över större och starkare delar av kroppen, vilket minskar risken för skador.

Användning

  1. Fästpunkter: Vi fäster trepunktsbältet vid tre punkter i bilens struktur. Den nedre delen av bältet fäster vi vid botten av bilsätet nära golvet, och axelremmen fäster vi högre upp, ofta på bilens stolpe.
  2. Användning: När du använder trepunktsbältet, dra det över kroppen och fäst det i spännet i bilsätet. Dra åt bältet så att det sitter nära kroppen för bästa skydd. Placera axeldelen över bröstet och nära halsen, medan höftdelen ska ligga över höften, inte över magen.

Säkerhet och fördelar med trepunktsbälte

  • Skydd mot skador: Trepunktsbältet ger bättre skydd än tvåpunktsbältet eftersom det minskar risken för allvarliga skador på inre organ och ryggrad genom att fördela krockkrafterna över bröstkorgen och bäckenet. Nästan inga moderna bilar använder tvåpunktsbälten längre, inte ens i mittensätet bak.
  • Bältessträckare: Moderna bilar är ofta utrustade med bältessträckare som automatiskt drar åt bältet vid en kollision, vilket ger extra skydd genom att hålla passageraren stadigt på plats.

Särskilda omständigheter

Graviditet: För gravida kvinnor är det viktigt att placera höftdelen av bältet under magen och så långt ner på höften som möjligt för att inte skada barnet vid en kollision. Det rekommenderas också att undvika att köra bil under de sista månaderna av graviditeten eftersom ratten och krockkudden kan utgöra en risk.

Genom att använda trepunktsbältet korrekt ökar du dina chanser att överleva en kollision avsevärt och minskar risken för allvarliga skador. Det är därför lag på att alla i bilen ska använda säkerhetsbälte.

Skip to navigation