Tjej som kör en Audi

Frågor du bör ställa innan du väljer skola

Det finns cirka 800 trafikskolor i Sverige som erbjuder utbildning för B-körkort. Vilken skola passar bäst för dig?

Frågor du bör ställa innan du väljer skola

Det finns cirka 800 trafikskolor i Sverige som erbjuder utbildning för B-körkort. Vilken ska du välja? Vilken passar just dig? Här ger vi dig några tips och råd inför valet av trafikskola!

 • Vad använder de för bilar?
 • Vad kostar det?
 • Vad ingår?
 • Hur många lärare finns på skolan?
 • Hur länge måste du vänta för att få tider?
 • Hur ser skolans öppettider ut?
 • Är de medlemmar i STR eller TR?

Intensivkurs eller trafikskola

Att gå en intensivkurs passar inte alla. Du reser bort någonstans fär att under 1 - 3 veckor helt fokusera på körkortsteori och körlektioner. Är du villig att vara borta från familj och vänner under några veckor med högt tempo är detta ett bra alternativ. Vill du istället ta ditt körkort i lugn och ro bör du kontakta en trafikskola.

Referenser

Prata med vänner och bekanta som nyligen har tagit körkort eller är mitt uppe i processen. De kanske kan tipsa om en trafikskola som är bra och eventuellt varna för skolor som de inte har upplevt hålla måttet.

Välj rätt lärare

Alla lärare är olika och lär ut körteknik på sitt sätt. Deras sätt kanske inte passar just dig. Prata med flera lärare på skolan innan du bestämmer dig för vem du vill övningsköra med. Du kan också övningsköra med flera lärare så att du får olika tips och råd gällande din körning.

Man och kvinna sitter i bilen

Automat eller manuell?

Det finns fördelar och nackdelar med allt, även i denna fråga. Fördelarna med en manuellt växlad bil är att du kan köra alla typer av bilar när du väl får ditt körkort. En av alla nackdelar är att själva växlandet tar din uppmärksamhet och gör bilfärden mindre trafiksäker, speciellt om du är en ny förare och måste tänka på vilken växel som är i och vilket varvtal motorn har.

Fördelen med automat är att du kan fokusera 100 % på trafiken runt omkring och på så sätt få en säkrare bilfärd. Det är en bekvämlighet och lyx att köra en bil med automatlåda. Nackdelen är att du enbart får köra bilar med automatlåda. Fundera på hur du ska använda ditt körkort i framtiden.

Pris

Ta reda på följande:

 • Vad kostar en körlektion?
 • Hur lång tid får du köra vid varje tillfälle?
 • Har skolan några erbjudanden eller rabatter som du får ta del av?
 • Hur många körlektioner uppskattar skolan att du behöver innan du får köra upp?

Ta reda på vad som ingår exakt och vad varje skola erbjuder innan du bestämmer dig.

Blir du lurad av skolan?

Man hör ofta om personer som känner sig lurade eller tvingade att köpa fler körlektioner än vad de behöver. Skolan kan till exempel säga att man måste köpa fem ytterligare lektioner för att vara redo för uppkörningen. Blir du lurad av skolan? Svaret är troligtvis Nej. Om skolan är seriös och knuten till STR och TR så är lärarna välutbildade och erfarna bilförare. De vet vad som krävs av dig för att klara en uppkörning. Även om du anser att du kan köra bil så räcker det förmodligen inte för att klara en uppkörning.

Övningskör privat - Spara tusenlappar

Har du möjlighet att övningsköra privat med en förälder, kompis eller sambo är detta ett billigt och bra alternativ. Med hjälp av vår app ÖVNINGSKÖR Privat får du tillgång till samma kunskap som trafikläraren har. 10 st enkla och tydliga filmklipp som du och din handledare tittar på ihop innan ni ska ut och övningsköra.