Skip to content
B-Körkort

Körprov B

För att få körkort i Sverige behöver du genomgå förarprov som består av två delar: ett kunskapsprov och ett körprov. Här går vi igenom vad körprovet innebär och ger dig tips på hur du kan förbereda dig bäst.

Körprov

Körprovet är den praktiska delen av förarprovet där din körförmåga bedöms. Du får visa att du kan hantera bilen i olika trafiksituationer och följa trafikreglerna. Inspektören bedömer din förmåga att köra säkert och miljövänligt, samt hur väl du samspelar med andra trafikanter.

Körprov B

Körprov B är för personbil (behörighet B). För att få köra upp behöver du ha fyllt 18 år och ha ett giltigt körkortstillstånd. Du måste också ha genomfört riskutbildningarna, Riskettan och Risktvåan, innan du får boka provet. Riskettan är en teoretisk utbildning om riskfyllda beteenden, medan Risktvåan är en praktisk utbildning på en halkbana.

Uppkörning Körkort

För att få körkort måste du klara både kunskapsprovet och körprovet. Du kan boka båda proven genom Trafikverkets hemsida. Tänk på att du behöver ha ett godkänt kunskapsprov innan du kan göra körprovet. Om du inte klarar körprovet inom fyra månader efter godkänt kunskapsprov måste du göra om båda proven.

Tips inför körprovet:

  • Övningskör mycket: Ju mer du övningskör, desto säkrare blir du bakom ratten. Träna både privat och med en trafiklärare om möjligt.
  • Lär dig säkerhetskontroller: Körprovet börjar med en säkerhetskontroll av bilen. Träna på detta moment för att ge dig själv en bra start.
  • Kör i området där du ska köra upp: Om du känner till området där körprovet äger rum blir det lättare att hantera oväntade situationer.
  • Förbered dig kvällen innan: Se till att du har med dig en giltig ID-handling och eventuella andra papper som behövs. Gå till sängs i tid och ät en bra frukost på provdagen.

Uppkörning

Uppkörningen, eller körprovet, är den del av förarprovet där du kör en bil tillsammans med en inspektör från Trafikverket. Under uppkörningen bedöms din körförmåga i praktiska trafiksituationer.

Vanliga moment vid uppkörning:

  • Stadskörning: Du kommer att köra i stadstrafik med mycket trafik, korsningar och trafikljus.
  • Landsvägskörning: Du får köra på landsväg där högre hastigheter gäller och omkörningar kan bli aktuella.
  • Backning och parkering: Inspektören kan be dig backa runt ett hörn eller parkera bilen.
  • Säkerhetskontroll: Du behöver visa att du kan kontrollera att bilen är i körbart skick genom att exempelvis kolla lampor, däck och speglar.

Uppkörning Pris

Priset för uppkörningen varierar beroende på om du kör upp privat eller genom en trafikskola. Priset kan också variera beroende på var i landet du gör din uppkörning. För exakta priser, kolla på Trafikverkets hemsida eller fråga din trafikskola.

Genom att förbereda dig väl och träna mycket kan du öka dina chanser att klara både kunskapsprovet och körprovet och få ditt efterlängtade körkort. Lycka till!

Skip to navigation