Vad är en kontrollbesiktning?

En kontrollbesiktning är när ett fordon kontrolleras för att se att fordonet inte har några tekniska fel eller släpper ut för stor mängd avgaser. Du måste besikta din bil hos ett godkänt besiktningsföretag, exempelvis Bilprovningen. Ibland kan du få utskick från besiktningsföretag när det är dags för besiktning men du bör inte förlita dig på att du kommer få ett utskick. Det är du som ägare som är ansvarig att din bil besiktas inom inställningsterminen.

Om du har en ny bil ska den kontrollbesiktas första gången när den är 3 år gammal och den andra gången 2 år efter den första kontrollbesiktningen. Därefter ska du kontrollbesikta din bil varje år.

Om besiktningsföretaget hittar felaktigheter på din bil är du tvungen att rätta till felen som påpekats så snabbt som möjligt. Om det är något allvarligt så kan de kräva att du måste göra en ombesiktning för att inte få körförbud.

Bra att veta: • Om en polis eller bilinspektör misstänker att din bil inte är säker nog i trafiken eller om de misstänker brott har de rätt till att utföra en så kallad flygande besiktning. • Om du gör större förändringar på din bil måste du registreringsbesikta den inom en månad. Större förändringar innefattar exempelvis motorbyte, omlackering till en annan färg och byte av växellåda.