Skip to content
AM-Körkort

Mopedbil

Flera mopedbilar på en parkering

En mopedbil är ett motorfordon på fyra hjul som är speciellt anpassat för att du som ungdom ska kunna köra det från 15 års ålder med ett AM-körkort. Trots att det påminner om en liten bil, klassificeras mopedbilen som en moped klass I i Sverige. Det innebär att den ser ut som en liten bil och har en kupé med sittplatser, men den är byggd för en maximal fart på 45 km/tim och har en begränsad motoreffekt på högst 6 kilowatt. Eftersom de är byggda för att vara lätta (högst 425 kg i körklart skick), är material som plast vanliga i dess dörrar, motorhuv och tak.

Design och säkerhet

En av de unika aspekterna med en mopedbil är dess storlek och konstruktion. Fordonet är inte tillverkat för höga hastigheter eller för att bära tunga laster. Detta påverkar både dess säkerhet och funktionalitet. Till exempel är krocksäkerheten för mopedbilar generellt lägre jämfört med normala bilar. Detta beror på dess lättare byggnad och enklare säkerhetsfunktioner. Mopedbilen har grundläggande säkerhetsutrustning som säkerhetsbälten men saknar ofta mer avancerade säkerhetssystem som krockkuddar och antisladdsystem.

Trafikregler

Mopedbilen får framföras på de flesta allmänna vägar, men det finns viktiga undantag. Du får inte köra på motorvägar eller motortrafikleder, och inte heller på cykelvägar. Detta är för att säkerställa både din säkerhet och andra trafikanters säkerhet, eftersom mopedbilens hastighetsbegränsning kan skapa riskfyllda situationer i höghastighetstrafik. En annan viktig aspekt är att mopedbilen måste ha en LGF-skylt (långsamtgående fordon) väl synlig bak på fordonet.

Körkortskrav

För att få köra en mopedbil behöver du ha ett AM-körkort. Du kan börja ta detta körkort när du är 15 år. Körkortsutbildningen innehåller både teoretiska och praktiska delar, där du lär dig om trafikregler, säker körning och grundläggande underhåll av fordonet. Om du har ett traktorkort utfärdat före 1 oktober 2009, är detta också giltigt för att köra mopedbil.

För och nackdelar

Fördelar:

  • Ger mobilitet för ungdomar som ännu inte får köra bil.
  • Erbjuder skydd mot väder och vind, till skillnad från tvåhjuliga mopeder.
  • Möjligt att ta med en passagerare.

Nackdelar:

  • Lägre säkerhet jämfört med bilar, speciellt i krockar.
  • Begränsad användning på grund av förbud mot körning på vissa vägar.
  • Kan vara svårt för andra förare att uppfatta och bedöma mopedbilens hastighet.

Viktiga säkerhetstips

  1. Använd alltid bilbälte – både du och din passagerare.
  2. Respektera alla trafikregler och anpassa din hastighet efter förhållandena.
  3. Se till att ditt fordon är väl underhållet och följ alla regler för säkerhetskontroller.
  4. Var extra försiktig vid omkörningar och på vägar där andra fordon rör sig snabbst än din mopedbil.
Att köra mopedbil kan vara ett utmärkt första steg till att bli en skicklig och ansvarsfull förare. Genom att lära dig och följa alla regler kommer du inte bara kunna njuta av friheten som ett eget fordon ger, men också göra det på ett säkert sätt.
Skip to navigation