Skip to content
B-Körkort

Övningskörning (personbil)

Övningskörning är en viktig del av processen för att få körkort i Sverige. Det innebär att en person som håller på att ta körkort övar på att köra bil under övervakning av en utbildad handledare eller trafiklärare. Övningskörning kan ske både genom en trafikskola och privat.

Övningskörning via trafikskola

När du övningskör på en trafikskola, kör du med en utbildad trafiklärare. Fördelen med detta är att läraren har stor erfarenhet och kan ge professionella råd och vägledning under körningen. Trafikskolor har också bilar som är speciellt utrustade för övningskörning, ofta med dubbelkommando så att läraren kan ingripa om det behövs.

Privat övningskörning

Om du väljer att övningsköra privat behöver både du och din handledare gå en introduktionsutbildning som är giltig i fem år. Handledaren måste också ha ett handledartillstånd, vilket man ansöker om hos Transportstyrelsen. Vid privat övningskörning är handledaren ansvarig för körningen och betraktas som bilens förare.

Krav och regler

För att få övningsköra måste du vara minst 16 år och ha ett giltigt körkortstillstånd, som du ansöker om hos Transportstyrelsen. Körkortstillståndet är giltigt i fem år. Under övningskörning ska en grön skylt med texten “ÖVNINGSKÖR” vara väl synlig baktill på bilen. Både du och din handledare måste ha giltiga ID-handlingar med er under körningen.

Användning av appen “Övningskör Privat”

Vår app underlätta din övningskörning. Den hjälper dig att hålla koll på din körning och få tips och råd för att förbättra dina färdigheter. Vår övningskörnings-app är ett bra stöd under hela din utbildning och göra det enklare att följa din utveckling.

Att övningsköra mycket är viktigt för att bli en säker och trygg förare. Ju mer du övar, desto bättre blir du på att hantera olika trafiksituationer och desto större blir ditt självförtroende bakom ratten. Både trafikskola och privat övningskörning har sina fördelar, och många väljer att kombinera båda metoderna för att få en så bred och omfattande utbildning som möjligt.

Skip to navigation