Skip to content
Människan

Alkohol i trafiken

Att köra bil under påverkan av alkohol är farligt och olagligt. Alkohol påverkar hjärnan och kroppen, vilket gör att ens förmåga att köra säkert minskar. Här är några viktiga aspekter om alkohol i trafiken som du behöver känna till när du studerar för ditt körkort.

Rattfylleri

Rattfylleri innebär att man kör ett motordrivet fordon med en alkoholhalt på 0,2 promille eller mer i blodet. Det är en allvarlig trafikförseelse och kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader. Dessutom blir körkortet oftast indraget i upp till ett år.

Man kan dömas för rattfylleri även om man har en lägre alkoholhalt än 0,2 promille, om man kör osäkert.

Grovt rattfylleri

Grovt rattfylleri är en allvarligare form av rattfylleri. Här är gränsen 1,0 promille alkohol i blodet. Den som döms för grovt rattfylleri riskerar fängelse i upp till två år och får sitt körkort indraget i upp till två år. I vissa fall kan straffet ersättas med elektronisk fotboja. Om någon skadas eller dödas på grund av grovt rattfylleri kan straffet bli strängare.

Rattfylleri gräns

Gränsen för rattfylleri är, som nämnts tidigare, 0,2 promille alkohol i blodet. Det är viktigt att förstå att även små mängder alkohol kan påverka ens körförmåga negativt. Alkohol försämrar reaktionsförmågan, omdömet och koordinationen, vilket ökar risken för olyckor.

Grov rattfylla promille

För att det ska räknas som grovt rattfylleri måste alkoholhalten vara minst 1,0 promille i blodet. Vid denna nivå är risken för trafikolyckor mycket hög och straffen är strängare för att avskräcka förare från att köra berusade.

Drograttfylleri gräns

Drograttfylleri innebär att man kör ett fordon under påverkan av narkotika. Här gäller nolltolerans, vilket betyder att inga spår av narkotika får finnas i blodet. Om det finns spår av narkotika i blodet döms man för rattfylleri även om man inte kör osäkert. Det är tillåtet att köra om man har tagit narkotikaklassade läkemedel om de är utskrivna av en läkare, men man kan ändå dömas för drograttfylleri om dessa påverkar ens förmåga att köra säkert.

Att köra påverkad av alkohol eller droger är både farligt och olagligt. Det finns tydliga lagar och gränser som reglerar detta för att skydda alla trafikanter. Kom ihåg att alltid köra nykter och att vara medveten om hur även små mängder alkohol kan påverka din förmåga att köra säkert. Använd alltid sunt förnuft och hjälp till att göra vägarna säkra genom att undvika alkohol och droger när du ska köra.

Skip to navigation