Skip to content
Fordonskännedom

Däck

Att ha kunskap om däck är en viktig del av körkortsteorin och säkerheten på vägarna. Däcken påverkar hur bilen uppträder under olika väderförhållanden. I detta kapitel ska vi utforska olika typer av däck och de lagar och regler som gäller för deras användning.

Vinterdäck

Vinterdäck är speciellt utformade för att ge bättre grepp på snö och is. De är tillverkade av en mjukare gummiblandning som behåller sin flexibilitet även vid låga temperaturer. Mönstret på vinterdäck är djupare och har fler spår för att förbättra greppet.

Vinterdäck lag

Enligt svensk lag måste alla fordon vara utrustade med vinterdäck vissa delar av året när väglaget kräver det. Detta är för att säkerställa att alla fordon har tillräckligt grepp på vintervägar, vilket minskar risken för olyckor.

Vinterdäck datum

Vinterdäcken måste användas från 1 december till 31 mars om vinterväglag råder. Detta innebär att om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, måste du ha vinterdäck.

Dubbdäck

Dubbdäck är en typ av vinterdäck som har små metallpiggar, eller dubbar, inbäddade i slitbanan. Dessa dubbar ger extra grepp på isiga vägar. Dubbdäck är särskilt användbara i områden där vägarna ofta är täckta med is.

Dubbdäck datum

Du får använda dubbdäck från 1 oktober till 15 april. Om vädret eller vägförhållandena kräver det kan du använda dubbdäck även utanför dessa datum. Detta ger dig flexibiliteten att anpassa dina däck efter aktuella vägförhållanden.

Dubbdäck regler

Det finns vissa regler för användning av dubbdäck. Till exempel är det förbjudet att använda dubbdäck på vissa gator i stora städer för att minska partikelutsläpp. Det är viktigt att känna till dessa lokala regler för att undvika böter.

Friktionsdäck

Friktionsdäck är vinterdäck utan dubbar. De är utformade för att ge bra grepp på både snö och is genom att använda en speciell gummiblandning och mönsterdesign. Friktionsdäck är ett bra alternativ för dem som kör mestadels på snöiga vägar och vill undvika de buller och vägslitage som dubbdäck kan orsaka.

Dubbfria vinterdäck

Dubbfria vinterdäck, eller friktionsdäck, är populära i områden med mycket snö men lite is. De erbjuder en tystare körning och är skonsammare mot vägarna jämfört med dubbdäck. Det är dock viktigt att notera att de kan ha sämre grepp på ren is jämfört med dubbade däck.

Sommardäck

Sommardäck är gjorda av en hårdare gummiblandning som är optimerad för varmare väder. Mönstret på sommardäck är utformat för att ge bra grepp på både torra och våta vägar, men de blir hårda och tappar greppet vid låga temperaturer.

Sommardäck datum

Sommardäck bör användas när vinterväglag inte råder, vilket oftast är från 1 april till 30 november. Detta innebär att när vädret blir varmare och risken för snö och is minskar, är det dags att byta till sommardäck.

För att säkerställa säker körning året runt är det viktigt att välja rätt typ av däck för rätt säsong. Vinterdäck (dubbdäck och friktionsdäck) är nödvändiga under de kalla månaderna, medan sommardäck ger bäst prestanda under varmare väder. Att följa de lagar och regler som gäller för användning av olika typer av däck är avgörande för både din säkerhet och för att undvika böter.
Skip to navigation