Skip to content
Miljö

Ecodriving

Ecodriving är en körteknik som handlar om att köra bilen på ett så bränsleeffektivt och miljövänligt sätt som möjligt. Genom att följa principerna för Ecodriving kan du minska både bränsleförbrukning och utsläpp, vilket är bra för både miljön och plånboken. Här går vi igenom några av de viktigaste aspekterna av ecodriving.

Ecodriving växling

För att köra så bränsleeffektivt som möjligt är det viktigt att växla på rätt sätt. Här är några tips för att optimera växlingen:

  • Växla upp tidigt: Växla upp så tidigt som möjligt för att hålla motorvarvtalet lågt. Ett lägre motorvarvtal innebär oftast lägre bränsleförbrukning. I de flesta moderna bilar kan du lägga i femmans växel redan vid 50 km/h.
  • Hoppa över växlar: Hoppa över växlar när det är möjligt för att snabbare komma upp till en högsta möjliga växel. Till exempel kan du växla direkt från tvåan till fyran eller från trean till femman efter att du accelererat.
  • Undvik onödig koppling: Använd kopplingen endast när det är nödvändigt för att växla. Att hålla kopplingen nertryckt ökar bränsleförbrukningen eftersom motorn då inte är kopplad till hjulen.

Miljövänlig körning

Miljövänlig körning, eller sparsam körning, handlar om att planera sin körning för att minska bränsleförbrukningen och utsläppen. Här är några grundläggande principer:

  • Planera din körning: Försök att förutse trafiksituationen och undvik onödiga stopp. Om du ser ett rödljus längre fram, släpp gasen i god tid och rulla fram istället för att köra fram och stanna.
  • Undvik hård acceleration: Accelerera bestämt men lugnt och håll motorvarvtalet under 2500 varv per minut (RPM). Hård acceleration ökar bränsleförbrukningen betydligt.
  • Minska rullmotståndet: Kontrollera att däcken har rätt lufttryck, och ta bort onödig last från bilen. Ett lägre rullmotstånd och luftmotstånd minskar bränsleförbrukningen.

Motorbromsning

Motorbromsning är en teknik som kan spara mycket bränsle och är skonsam mot bromssystemet. När du släpper gasen och inte trampar ner kopplingen, använder du motorns friktion för att sänka farten. Här är hur du gör:

  • Släpp gasen tidigt: När du närmar dig en korsning eller ett rödljus, släpp gasen i god tid och låt bilen rulla. Bilen tappar fart vilket minskar behovet av att använda färdbromsen och ger en mjukare inbromsning.
  • Använd rätt växel: När du saktar ner från högre hastigheter, växla ner till en lägre växel för att öka bromseffekten från motorn. Detta kan minska behovet av att använda fotbromsen och därmed spara bränsle.

Genom att använda dessa tekniker kan du inte bara minska din bränsleförbrukning utan också bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Ecodriving är inte bara bra för din plånbok, det är också ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid.

Skip to navigation