Skip to content
Trafikregler

Polismans tecken

När du kör bil i trafiken är det viktigt att förstå och följa olika tecken och signaler som ges av polisen. Dessa tecken har högsta prioritet och måste alltid följas, oavsett vad andra trafikregler, vägskyltar eller trafiksignaler säger. Här är en utförlig beskrivning av de viktigaste tecknen som en polisman kan ge och vad de betyder.

Stopptecken

Beskrivning:
Polisen står med en eller båda armarna sträckta rakt ut i horisontell position. Plikten att stanna gäller den som har handflatan eller baksidan av handen riktad mot sig.

Betydelse:
Alla fordon som närmar sig polisen måste stanna. Detta tecken används ofta vid kontrollpunkter eller när polisen behöver stoppa trafiken av säkerhetsskäl.

Tecken för att köra fram

Beskrivning:
Polisen står med en arm utsträckt framåt och viftar med handen mot sig själv.

Betydelse:
Detta tecken betyder att du ska köra framåt eller fortsätta i den riktning som polisen visar. Detta används ofta vid trafikreglering i korsningar eller vid olycksplatser där polisen dirigerar trafiken.

Tecken för att minska hastigheten

Beskrivning:
Polisen håller upp en handflata mot trafiken och rör den andra handen upp och ner.

Betydelse:
Du måste minska hastigheten och köra långsammare. Detta tecken kan ges när det finns ett hinder på vägen, vid skolzoner, eller där det är viktigt att trafiken sänker farten för säkerheten.

Följ efter och stanna bakom polisfordonet

Beskrivning:
Polisen signalerar med handen eller med en stoppskylt från polisfordonet.

Betydelse:
Du måste följa efter polisfordonet och stanna när polisfordonet stannar. Detta tecken används ofta när polisen vill kontrollera ditt fordon eller när du behöver eskorteras till en säker plats.

Kör in till vägkanten och stanna framför polisfordonet

Beskrivning:
Polisen använder en ljussignal med växelvis blinkande blått och rött ljus från polisfordonet för att indikera att du ska köra in till vägkanten.

Betydelse:
Du ska köra in till en lämplig plats vid vägkanten och stanna framför polisfordonet. Detta tecken används ofta vid rutinkontroller eller om polisen behöver tala med dig om något specifikt.

Viktiga punkter att tänka på:

  • Prioritet: Polismans tecken går alltid före alla andra trafikregler, trafiksignaler och vägskyltar. Det är viktigt att omedelbart följa de instruktioner som ges för att säkerställa trafiksäkerheten.
  • Uppmärksamhet: Var alltid uppmärksam på omgivningen och håll ett öga på poliser som dirigerar trafiken, speciellt vid olycksplatser, stora evenemang eller när trafikljusen inte fungerar.
  • Kommunikation: Försök att etablera ögonkontakt med polisen om möjligt för att bekräfta att du har sett och förstått tecknet.

Att förstå och följa polismans tecken är avgörande för att säkerställa en säker och smidig trafik. Genom att vara medveten om dessa tecken kan du bidra till att undvika olyckor och följa lagen korrekt.

Skip to navigation