Skip to content
Fordonskännedom

Bromsservo

Vad är ett bromsservo?

Ett bromsservo, även kallat vakuumservo, är en viktig del av bilens bromssystem. Det hjälper till att förstärka den kraft som du som förare använder när du trycker på bromspedalen. Detta gör det mycket lättare att bromsa bilen och ökar säkerheten.

Hur fungerar ett bromsservo?

När du trycker på bromspedalen, använder bromsservot vakuum från motorn för att öka trycket som överförs till bromsarna. Detta innebär att du inte behöver trycka lika hårt på bromspedalen för att få samma bromseffekt. Det är speciellt användbart när du behöver bromsa snabbt eller i nödsituationer.

Viktiga punkter om bromsservo

  • Vakuumservo: Ett bromsservo kallas ibland för vakuumservo eftersom det använder vakuum för att fungera. Vakuumet skapas av motorn när den är igång.
  • Fungerar endast när motorn är igång: Om motorn är avstängd, till exempel om du blir bogserad, kommer bromsservot inte att fungera. Detta gör att det krävs mycket mer kraft för att bromsa bilen.
  • Förbättrad bromskraft: Bromsservot gör att du får mer bromskraft med mindre ansträngning. Detta ökar både komforten och säkerheten under körning.

Hur testar man ett bromsservo?

För att kontrollera att bromsservot fungerar som det ska kan du följa dessa steg:

  1. Stäng av motorn och pumpa bromspedalen några gånger för att tömma eventuell kvarvarande vakuum.
  2. Håll bromspedalen nedtryckt och starta motorn. Om servon fungerar som den ska, kommer du att känna att pedalen sjunker något när motorn startar och vakuumet byggs upp igen.
Genom att förstå hur bromsservot fungerar och att veta hur man testar det, kan du säkerställa att ditt bromssystem är i gott skick och att din bil är säker att köra.
Skip to navigation