Skip to content
Trafiksäkerhet

Defensiv körning

Defensiv körning handlar om att köra säkert och förutseende för att undvika olyckor.

Vad är defensiv körning?

Defensiv körning betyder att du kör på ett sätt som minskar risken för olyckor. Du är hela tiden uppmärksam och tänker framåt för att undvika farliga situationer.

Principer för defensiv körning

 1. Ta inga onödiga risker: Kör lugnt och försiktigt. Undvik att ta risker som kan leda till farliga situationer.
 2. Ha goda säkerhetsmarginaler: Håll alltid ett säkert avstånd till bilen framför dig. Om någon framför dig plötsligt bromsar, ska du ha tillräckligt med tid att reagera och bromsa utan att krocka.
 3. Ha bra uppsikt: Använd speglarna ofta och håll koll på trafiken runt omkring dig. Var medveten om vad som händer framför, bakom och vid sidorna av din bil.
 4. Var inte stressad: Ge dig själv gott om tid att komma till din destination. Stress kan leda till att du gör misstag.
 5. Var beredd på det oväntade: Tänk alltid att något oväntat kan hända. Det kan vara barn som springer ut på vägen, en bil som plötsligt byter fil eller en cyklist som vinglar.
 6. Tänk igenom situationen innan du gör något: Om du ska byta fil, köra om eller svänga, tänk igenom det först. Är det säkert? Finns det tillräckligt med utrymme?
 7. Tänk framåt: Föreställ dig vad som kan hända längre fram. Om du ser en trafikstockning längre fram, sänk farten i god tid.
 8. Kör mjukt och bromsa i god tid: Undvik att göra plötsliga rörelser med bilen. Accelerera och bromsa mjukt för att undvika att överraska andra trafikanter.

Praktiska exempel på defensiv körning

 • När du närmar dig ett övergångsställe: Börja sakta ner och var beredd att stanna om någon ska gå över. Även om ingen står vid övergångsstället just nu, kan någon dyka upp plötsligt.
 • När du kör på en landsväg: Håll ordentligt avstånd till bilen framför. Om en bil plötsligt bromsar eller ett djur springer ut på vägen, har du då tid att reagera.
 • I dåligt väder: Regn, snö och dimma kan göra vägarna hala och sikten dålig. Sänk farten och håll ännu större avstånd till andra bilar.

Varför är defensiv körning viktigt?

Defensiv körning är viktigt för att hålla dig och andra säkra på vägarna. Det minskar risken för olyckor och gör att du kan hantera oväntade situationer på ett säkert sätt. Genom att köra defensivt visar du också hänsyn till andra trafikanter och bidrar till en tryggare trafikmiljö.

Skip to navigation