Skip to content
Personliga förutsättningar

Direktseende

Direktseende, även kallat centralseende, är den del av ditt synfält där du ser som allra tydligast. När du tittar på något direkt, alltså det du fokuserar blicken på, använder du ditt direktseende. Det är viktigt för att kunna se detaljer och läsa text på till exempel vägmärken. Direktseendet utgör bara cirka 1–2 % av hela ditt synfält.

Exempel

När du kör bil och tittar på en trafikskylt för att läsa vad det står, använder du ditt direktseende. Allt annat runt omkring skylten, som bilar, träd och byggnader, ser du med ditt periferiseende (sidosyn), som är mindre skarpt.

Varför det är viktigt

I trafiken får du majoriteten av all information genom synen, och direktseendet är avgörande för att du ska kunna se viktiga detaljer som vägskyltar, hastighetsbegränsningar och andra viktiga tecken. Eftersom direktseendet bara täcker en liten del av synfältet, är det viktigt att du som förare hela tiden rör blicken och skannar av vägen och omgivningen för att inte missa något viktigt.

När du kör bil, försök att hela tiden röra blicken och använda både ditt direktseende och periferiseende. Fäst inte blicken för länge på en punkt, eftersom du då kan missa andra viktiga detaljer i trafiken.
Skip to navigation