Skip to content
Fordonskännedom

Extraljus

Extraljus är extra lampor som kan monteras på framsidan av bilen för att förstärka bilens helljus. De används för att förbättra sikten när du kör på mörka vägar, vilket gör det säkrare att köra. Det finns två huvudtyper av extraljus: kurvljus och fjärrljus.

Typer av extraljus

  1. Kurvljus:
    • Dessa lyser upp området nära bilen, särskilt längs vägkanterna. Det gör att du kan se bättre i kurvor och när vägen svänger, vilket minskar risken att missa något viktigt vid vägkanten, som djur eller hinder.
  2. Fjärrljus:
    • Dessa lyser upp ett smalt område långt framåt. De är utformade för att ge dig en längre siktsträcka, vilket hjälper dig att se vad som händer längre fram på vägen. Det är särskilt användbart på långa raka vägsträckor utan gatubelysning.

Regler för användning:

  • Extraljus får endast användas tillsammans med helljus, aldrig tillsammans med halvljus. Användning av extraljus med halvljus kan blända mötande trafik och är därför förbjudet.

Praktiska exempel

  • Om du kör på en mörk landsväg med många kurvor, kan kurvljus hjälpa dig att se kanterna bättre och undvika eventuella faror som djur eller nedfallna grenar.
  • Om du kör på en lång, rak väg genom skogen, kan fjärrljus hjälpa dig att se långt framåt och ge dig tid att reagera på hinder eller svängar som kommer upp.
Att förstå och använda extraljus korrekt kan göra din nattkörning mycket säkrare och minska risken för olyckor.
Skip to navigation