Skip to content
Fordonskännedom

Fällknivsverkan

Fällknivsverkan är ett farligt fenomen som kan inträffa när du kör med ett släp. Här är en enkel och utförlig förklaring på vad det är och hur det kan undvikas.

Vad är fällknivsverkan?

Fällknivsverkan uppstår när släpet som du drar bakom bilen, glider okontrollerat åt sidan vid inbromsning. Detta sker oftast på halt väglag, som snö eller is. När bilen bromsar bättre än släpet, kan släpet vika sig och bilda en vinkel mot bilen, likt en fällkniv som viks ihop.

Varför är fällknivsverkan farligt?

När släpet viker sig okontrollerat, kan det leda till allvarliga olyckor. Bilen och släpet kan snurra runt, köra av vägen eller kollidera med andra fordon. Det är därför viktigt att förstå och förebygga detta fenomen.

Hur kan man undvika fällknivsverkan?

För att minska risken för fällknivsverkan, är det viktigt att ha lika bra däck på både bilen och släpet. Om bilen har dubbdäck, måste även släpet ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta ger bättre grepp och stabilitet för hela ekipaget.

Praktiska tips

  1. Kontrollera däcken: Se till att både bilen och släpet har bra och likvärdiga däck.
  2. Anpassa hastigheten: Kör långsamt och försiktigt, speciellt på halt väglag.
  3. Undvik plötsliga manövrar: Bromsa och sväng mjukt och försiktigt.
  4. Underhåll: Håll både bilen och släpet i gott skick, med regelbunden service.
Genom att följa dessa råd kan du minska risken för fällknivsverkan och köra säkrare med släp under alla vägförhållanden.
Skip to navigation