Skip to content
Fordonskännedom

Friktionsdäck

Friktionsdäck, även kallade dubbfria vinterdäck, är en typ av vinterdäck som är designade för att ge bra grepp på vintervägar utan att använda metallspikar eller dubbar. De är särskilt utformade för att fungera bra på snöiga och blöta vägar, men har något sämre prestanda på isiga underlag jämfört med dubbdäck.

Hur fungerar friktionsdäck?

Friktionsdäck är gjorda av en speciell gummiblandning som förblir mjuk även vid låga temperaturer, vilket hjälper till att öka greppet mot vägen. De har också ett djupt och mönstrat däckmönster som är utformat för att tränga undan snö och slask, vilket förbättrar väggreppet ytterligare.

När ska man använda friktionsdäck?

Friktionsdäck är utmärkta för vinterförhållanden och kan användas från 1 december till 31 mars när det råder vinterväglag, vilket inkluderar snö, is, snömodd eller frost på vägen. Dessa däck är ett alternativ till dubbdäck och kan användas året runt om så önskas, även om deras prestanda inte är optimal på torr asfalt under sommarens varma månader.

Fördelar med friktionsdäck:

  • Mindre vägslitage: Eftersom de inte har dubbar, sliter de mindre på vägytan.
  • Lägre bullernivå: De är oftast tystare än dubbdäck, vilket bidrar till en behagligare körning.
  • Miljövänligare: Friktionsdäck släpper inte ut skadliga partiklar som dubbdäck kan göra när dubbarna sliter på vägytan.
  • Året runt-användning: Friktionsdäck kan användas året runt, även om det inte rekommenderas att använda dem på sommarens varmaste dagar eftersom gummiblandningen är optimerad för kalla temperaturer.

Nackdelar med friktionsdäck:

  • Sämre grepp på is: Jämfört med dubbdäck har friktionsdäck sämre grepp på ren is, vilket kan påverka säkerheten i mycket isiga förhållanden.
  • Slitage: De kan slitas snabbare än dubbdäck när de används på bar asfalt, särskilt vid högre temperaturer.

Praktiska tips:

  • Kontrollera mönsterdjupet regelbundet för att säkerställa att däcken har tillräckligt med grepp. Minsta tillåtna mönsterdjup för vinterdäck är 3 mm.
  • Se till att däcken har rätt lufttryck för att optimera deras prestanda och livslängd.
  • Byt till sommardäck när vinterperioden är över för att förlänga friktionsdäckens livslängd och säkerställa bästa möjliga väggrepp under sommarhalvåret.
Att förstå skillnaderna mellan olika typer av vinterdäck, såsom dubbdäck och friktionsdäck, hjälper dig att göra ett informerat val som passar dina körbehov och väderförhållanden bäst.
Skip to navigation