Skip to content
Fordonskännedom

Glykol

Glykol är en kemisk vätska som används i bilar, främst för att förhindra att kylarvätskan fryser på vintern och kokar på sommaren. Det är alltså en viktig del av bilens kylsystem.

Hur fungerar glykol?

Glykol blandas med vatten och bildar kylarvätska. Denna blandning cirkulerar i bilens motor och hjälper till att hålla temperaturen stabil. Under kalla vinterdagar hindrar glykolen vattnet från att frysa, och på heta sommardagar förhindrar den att vattnet kokar.

Varför behövs glykol?

  1. Frostskydd: På vintern kan vatten frysa och expandera, vilket kan spräcka motorblock och radiatorer. Glykol sänker fryspunkten för vätskan.
  2. Överhettningsskydd: På sommaren kan motorn bli väldigt varm, och vatten kan börja koka. Glykol höjer kokpunkten för vätskan.
  3. Korrosionsskydd: Glykol hjälper också till att förhindra rost och korrosion i kylsystemet.

Hur använder man glykol?

När du fyller på kylarvätska, bör du blanda glykol och vatten i en viss proportion, oftast 50/50. Kontrollera alltid bilens instruktionsbok för exakta rekommendationer.

Viktiga saker att komma ihåg:

  • Kontrollera regelbundet: Se till att nivån av kylarvätska är korrekt, särskilt inför vintern.
  • Använd rätt typ av glykol: Det finns olika typer av glykol, så använd den typ som rekommenderas för din bil.
  • Var försiktig: Glykol är giftigt, så hantera det med försiktighet och förvara det utom räckhåll för barn och djur.
Att förstå vad glykol är och hur det fungerar kan hjälpa dig att hålla din bil i gott skick och undvika problem med kylsystemet.
Skip to navigation