Skip to content
B-Körkort

Körkortstillstånd

Ett körkortstillstånd är ett dokument som du behöver för att få övningsköra och ta körkort. Här är en detaljerad förklaring av vad det innebär och hur du skaffar det:

Vad är körkortstillstånd?

Körkortstillstånd är ett godkännande från Transportstyrelsen som bekräftar att du uppfyller de medicinska och personliga kraven för att övningsköra och ta körkort. Det visar att du är lämplig att framföra fordon på vägarna.

Varför behöver man körkortstillstånd?

För att få övningsköra, både privat och med trafikskola, måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Det är ett krav för att säkerställa att alla som övningskör har grundläggande hälsa och lämplighet för att köra bil.

Hur skaffar man körkortstillstånd?

  1. Ansökan: Du ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Ansökan kan göras online på deras hemsida eller via en pappersblankett.
  2. Synundersökning: Du måste göra en synundersökning hos en optiker eller en legitimerad läkare. Resultatet skickas elektroniskt till Transportstyrelsen.
  3. Hälsodeklaration: Du fyller i en hälsodeklaration där du svarar på frågor om din hälsa. I vissa fall kan en läkarundersökning krävas.
  4. Avgift: Det tillkommer en avgift som du måste betala för att din ansökan ska behandlas.

Giltighetstid

Körkortstillståndet är giltigt i 5 år. Om du inte tar ditt körkort inom denna tid måste du ansöka om ett nytt tillstånd och genomgå samma process igen.

För att få övningsköra privat

Om du vill övningsköra privat måste både du och din handledare gå en introduktionsutbildning. Handledaren måste också ansöka om ett handledartillstånd.

Viktiga punkter att komma ihåg

  • ID-handling: Du måste alltid ha med dig en giltig ID-handling när du övningskör.
  • Skylt: Bilen du övningskör med måste ha en väl synlig grön skylt med texten “ÖVNINGSKÖR” baktill.
  • Ansvar: När du övningskör är det handledaren som är ansvarig och ses som förare av bilen.
Sammanfattningsvis är körkortstillståndet en viktig del av processen att ta körkort. Det säkerställer att du är redo och lämplig för att lära dig köra bil, både ur ett hälsoperspektiv och ett säkerhetsperspektiv.
Skip to navigation