Skip to content
Fordonskännedom

Kultryck

Kultryck är det tryck som släpets kopplingsanordning orsakar på bilens dragkrok. Det är en viktig faktor för att kunna köra säkert med släpvagn. Om kultrycket är fel kan det påverka bilens köregenskaper och göra körningen farlig.

Normalt kultryck

Normalt ska kultrycket ligga mellan 30-100 kg. Du kan mäta kultrycket med en badrumsvåg under släpets stödhjul när släpet inte är kopplat till bilen.

Högt kultryck

Högt kultryck uppstår när det är för mycket last längst fram i släpet. Det gör att bilens bakdel trycks ner och framdelen lyfts upp. Detta kan leda till dåligt grepp på framhjulen, och halvljusen kan bli bländande för mötande trafik. Det gör också styrningen instabil.

Lågt kultryck

Lågt kultryck uppstår när det är för mycket last längst bak i släpet. Detta kan leda till att hela ekipaget slingrar och ålar sig på vägen, vilket ökar risken för att släpet välter. Bilens bakdel lyfts upp, vilket minskar greppet på bakhjulen och kan göra att du förlorar kontrollen över ekipaget.

Att ha rätt kultryck är viktigt för att säkerställa att bil och släp beter sig stabilt och säkert på vägen. Om kultrycket är för högt eller för lågt kan det leda till farliga situationer, och du kan till och med få körförbud om kultrycket är för lågt.
Skip to navigation