Skip to content
Fordonskännedom

Kylvätska

Kylvätska är en speciell vätska som används i en bil för att hålla motorn sval och förhindra att den blir för varm. Det är som en blandning av vatten och en sorts alkohol som kallas glykol.

Varför behövs kylvätska?

Motorn i en bil blir väldigt varm när den är igång. Om den blir för varm kan den skadas och sluta fungera. Kylvätskan cirkulerar genom motorn och tar bort värmen, precis som en fläkt som svalkar dig när det är varmt ute. Värmen från motorn flyttas till kylaren där den kyls ner innan vätskan skickas tillbaka till motorn för att kyla igen.

Hur fungerar det?

  1. Cirkulation: Kylvätskan pumpas runt i motorn och kylaren.
  2. Värmeöverföring: När vätskan rör sig genom motorn, absorberar den värme från motorn.
  3. Kylning: När den varma vätskan når kylaren, kyls den ner av luft som passerar genom kylarens flänsar.
  4. Återanvändning: Den nedkylda vätskan går tillbaka till motorn för att upprepa processen.

Vad består kylvätska av?

Kylvätskan är oftast en blandning av hälften vatten och hälften glykol. Vattnet hjälper till att kyla ner motorn, medan glykolen förhindrar att vattnet fryser när det är kallt och att motorn rostar inuti.

Vad händer om kylvätskan tar slut?

Om det är för lite kylvätska i systemet kan motorn bli för varm, vilket kan leda till allvarliga skador. En varningslampa för motortemperatur på bilens instrumentpanel kan tändas om kylvätskan är låg. Då måste du stanna bilen, låta motorn svalna och fylla på mer kylvätska.

Viktigt att tänka på:

  • Kontrollera nivån: Du bör regelbundet kolla att det finns tillräckligt med kylvätska i systemet. Detta gör du genom att titta på en särskild behållare under motorhuven.
  • Fara vid påfyllning: Om motorn är varm när du öppnar locket för att fylla på kylvätska, kan het ånga spruta ut och bränna dig. Vänta alltid tills motorn har svalnat.
Sammanfattningsvis, kylvätska är avgörande för att din bils motor ska fungera bra och inte bli för varm. Att förstå och underhålla rätt nivå av kylvätska hjälper till att hålla bilen i gott skick.
Skip to navigation