Skip to content
Fordonskännedom

Mönsterdjup

Mönsterdjup är ett mått på hur djupt mönstret är i ett däck. Mönstret i däcken hjälper till att leda bort vatten, snö och slask från under däcket så att det får bättre grepp på vägen. Ett bra mönsterdjup är därför viktigt för att bilen ska vara säker att köra.

Sommardäck Mönsterdjup:

  • Minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck är 1,6 millimeter. Det innebär att du inte får köra med däcken om mönsterdjupet är mindre än så.
  • Nya sommardäck brukar ha ett mönsterdjup på cirka 8-9 millimeter.

Vinterdäck Mönsterdjup:

  • Minsta tillåtna mönsterdjup på vinterdäck är 3 millimeter. Vinterdäck måste ha ett djupare mönster eftersom de behöver ge bra grepp på snö och is.
  • Nya vinterdäck har också ett mönsterdjup på cirka 8-9 millimeter, vilket är liknande som för nya sommardäck.

Varför är mönsterdjup viktigt?

  1. Säkerhet: Ett tillräckligt mönsterdjup minskar risken för olyckor genom att förbättra greppet på vägen. Det är särskilt viktigt vid vått väglag eller vinterförhållanden.
  2. Vattenplaning: Om mönsterdjupet är för litet, kan däcken inte leda bort vattnet tillräckligt snabbt vilket ökar risken för vattenplaning. Detta innebär att däcken tappar kontakten med vägbanan och bilen blir svår att styra.
  3. Lagkrav: Det finns lagar som bestämmer det minsta tillåtna mönsterdjupet för att säkerställa att alla fordon på vägarna är säkra att köra.

Praktiska Tips

  • Kontrollera mönsterdjupet regelbundet: Använd en mönsterdjupmätare eller en femkrona där den silvriga kanten är 3 millimeter. Om du ser hela den silvriga kanten när du sätter ner den i mönstret, är det dags att byta däck.
  • Byt däck i tid: Om mönsterdjupet är nära lagens minimum, överväg att byta däck innan det blir olagligt. Det kan vara billigare och säkrare att byta i god tid.
  • Anpassa körstilen: Undvik hårda inbromsningar och snabba accelerationer som sliter mer på däcken.
Att förstå mönsterdjup och hålla koll på det hjälper dig att köra säkert och undvika onödiga risker på vägen.
Skip to navigation