Skip to content
Fordonskännedom

Motorvärmare

En motorvärmare är en anordning som används för att värma upp bilens motor innan du startar den, speciellt när det är kallt ute.

Vad är en motorvärmare?

En motorvärmare är en elektrisk apparat som sitter under motorhuven på bilen. Den värmer upp motorn och dess olja innan du startar bilen. Motorvärmare används mest under kalla dagar, eftersom kallstart av bilen kan vara dåligt för både motorn och miljön.

Varför är motorvärmare bra?

  1. Snabbare uppvärmning av katalysatorn: När bilen är kall, fungerar inte katalysatorn (som renar avgaserna) så bra. Motorvärmaren gör att katalysatorn snabbare når den temperatur den behöver för att fungera effektivt.
  2. Mindre bränsleförbrukning: En kall motor drar mer bränsle. Genom att värma upp motorn innan du kör, minskar du mängden bränsle som behövs för att komma igång.
  3. Mindre slitage på motorn: En kall motor slits mer när den startas, eftersom oljan som smörjer motorns delar är trögflytande i kyla. En motorvärmare gör att oljan blir varm och smidig innan du startar motorn, vilket minskar slitaget.
  4. Bättre för miljön: När motorn är kall släpper den ut mer skadliga avgaser. Genom att använda en motorvärmare minskar du dessa utsläpp.

Hur länge ska man använda motorvärmaren?

Tiden du ska ha på motorvärmaren beror på hur kallt det är ute:

  • +10°C: Ingen motorvärmare behövs.
  • 0°C: Cirka 1 timme.
  • -10°C: Cirka 1,5 timme.
  • -20°C: Cirka 2 timmar.

Använd en timer för att ställa in motorvärmaren, så att den inte är på längre än nödvändigt. Det sparar både el och pengar.

Exempel

Föreställ dig att det är en kall vintermorgon och du ska köra till skolan. Om du sätter i motorvärmaren en timme innan du ska åka, kommer bilen att vara varm och redo när du startar den. Det betyder att motorn inte behöver jobba så hårt, vilket sparar bränsle och minskar utsläppen av avgaser. Din bil blir också snabbare varm inuti, vilket gör resan bekvämare för dig.

Sammanfattningsvis, en motorvärmare hjälper dig att spara bränsle, skydda motorn och göra en insats för miljön.
Skip to navigation