Skip to content
Trafikregler

Prövotid

När du har klarat din uppkörning och fått ditt körkort, får du en prövotid på två år. Det betyder att du under dessa två år måste följa trafikreglerna noga och köra ansvarsfullt. Om du bryter mot trafikreglerna och får ditt körkort indraget under prövotiden, måste du göra om både teoriprovet och körprovet för att få ett nytt körkort.

Vad händer om körkortet dras in under prövotiden?

Om ditt körkort blir indraget under prövotiden måste du ansöka om ett nytt körkortstillstånd när spärrtiden har gått ut. Spärrtiden är den tid då du inte får ha körkort alls. När spärrtiden är över måste du börja om från början och göra om både riskutbildningar, teoriprov och körprov för att få tillbaka ditt körkort.

Viktiga punkter att tänka på under prövotiden:

  • Följ trafikreglerna: Under prövotiden är det extra viktigt att du inte bryter mot trafikreglerna.
  • Undvik trafikbrott: Om du begår ett allvarligt trafikbrott kan ditt körkort bli indraget.
  • Ny uppkörning och teoriprov: Om ditt körkort blir indraget under prövotiden måste du göra om både teoriprovet och körprovet för att få ett nytt körkort.

Exempel på situationer som kan leda till indraget körkort under prövotiden:

  • Fortkörning: Om du kör för fort och blir stoppad av polisen kan du få böter och riskerar att få ditt körkort indraget.
  • Rattfylleri: Att köra bil under påverkan av alkohol eller droger är mycket allvarligt och leder oftast till att körkortet dras in direkt.
  • Allvarliga trafikbrott: Till exempel att köra mot rött ljus, vårdslöshet i trafiken eller orsaka en olycka.
Att ha ett körkort med prövotid innebär alltså att du måste vara extra noggrann och ansvarsfull i trafiken. Det är en tid för dig att visa att du kan köra säkert och följa reglerna på ett bra sätt.
Skip to navigation