Fordonskännedom
Registreringsbevis
Ett registreringsbevis är ett dokument som visar att ett fordon är registrerat hos Transportstyrelsen. Det innehåller viktig information om både fordonet och dess ägare. Alla registrerade fordon i Sverige har ett registreringsbevis.
Registreringsbeviset är uppdelat i två delar:
Del 1 – Uppgifter om fordonet:
- Tekniska uppgifter: Information om fordonets tekniska specifikationer, som längd, vikt, och hur mycket det får lasta.
- Leasing och kreditköp: Om fordonet är leasat eller köpt på kredit.
- Behörighetskod: En kod som används för att logga in på Transportstyrelsens internettjänster.
- Användning: Information för att ställa på eller av fordonet, beställa nya registreringsskyltar, eller beställa en ny del 2 av registreringsbeviset.
Del 2 – Ägarbevis och ägarbyte:
- Ägaruppgifter: Information om nuvarande och tidigare ägare av fordonet.
- Användning: Del 2 används vid ägarbyte eller avregistrering av fordonet. Det är viktigt att förvara denna del säkert, eftersom den är en värdehandling.
Viktigt att tänka på
- Förvara del 2 säkert: Förvara inte del 2 i bilen, utan håll den på en säker plats hemma. Detta minskar risken för missbruk vid stöld.
- Ägarbyte: När du säljer eller köper ett fordon måste ägarbytet anmälas till Transportstyrelsen inom 10 dagar. Både köpare och säljare måste underteckna del 2 av registreringsbeviset.
- Av- och påställning: Du kan ställa av ditt fordon för att slippa betala fordonsskatt och försäkring när det inte används. Detta görs via internet, Transportstyrelsens app, eller del 2 av registreringsbeviset.
Användning av registreringsbeviset
Vid resa utomlands: Registreringsbeviset ska alltid tas med när du lämnar Sverige. Vissa länder kräver att du har med detta dokument för att kunna identifiera fordonet.
Besiktning och försäkring: Information i registreringsbeviset används vid besiktning och vid tecknande av försäkring. Det är viktigt att se till att uppgifterna alltid är uppdaterade och korrekta.