Skip to content
Trafiksäkerhet

Rörlig Blick

Att ha en rörlig blick innebär att du ständigt rör ögonen och blicken när du kör bil, istället för att stirra på en enda punkt. Detta hjälper dig att få en bättre överblick över vad som händer runt omkring dig och gör att du kan upptäcka faror i tid.

Varför är rörlig blick viktig?

  • Säkerhet: När du kör bil är det viktigt att vara medveten om hela din omgivning. En rörlig blick hjälper dig att se vad som händer på vägen, trottoaren, och i dina speglar.
  • Undvika olyckor: Genom att aktivt söka efter andra bilar, cyklister, fotgängare och hinder kan du reagera snabbare och undvika olyckor.
  • Förutse faror: Med en rörlig blick kan du upptäcka potentiella faror tidigt och anpassa din körning därefter.

Hur man tränar en rörlig blick:

  1. Titta långt fram: Ha blicken riktad långt fram på vägen för att planera din körning och upptäcka eventuella hinder i god tid.
  2. Skanna omgivningen: Rör blicken från sida till sida för att se vad som händer på trottoarerna och vägrenen.
  3. Kontrollera speglarna: Använd dina sidospeglar och backspegel regelbundet för att hålla koll på trafiken bakom och bredvid dig.
  4. Undvik att fastna med blicken: Stirra inte på en enda punkt för länge. Det kan leda till att du missar viktiga detaljer runt omkring dig.

Exempel på när rörlig blick är viktig:

  • Vid korsningar: Kontrollera om det kommer trafik från sidorna.
  • Vid körfältsbyte: Kolla både sidospeglarna och döda vinkeln för att se om det är säkert att byta körfält.
  • Vid gångövergångar och busshållplatser: Var extra uppmärksam på fotgängare som kan kliva ut på vägen.
Att ha en rörlig blick är en av de grundläggande färdigheterna för att bli en säker förare. Det kräver träning och medvetenhet, men är avgörande för att undvika olyckor och hålla sig säker på vägen.
Skip to navigation