Skip to content
Trafiksäkerhet

Säkerhetsavstånd

Säkerhetsavstånd du håller mellan ditt fordon och fordonet framför dig på vägen. Det är viktigt att hålla ett säkert avstånd för att kunna reagera och stanna i tid om något oväntat skulle hända, till exempel om bilen framför plötsligt bromsar.

Varför är det viktigt att hålla säkerhetsavstånd?

 1. Reaktionstid: Det tar tid att reagera på faror. Om du håller för kort avstånd kan du inte bromsa i tid och undvika en kollision.
 2. Sikt: Ett större avstånd ger dig bättre sikt framåt, vilket gör att du lättare kan se vad som händer längre fram på vägen.
 3. Mjukare körning: Att hålla avståndet gör att du kan köra mjukare och slipper tvärbromsa, vilket minskar risken för olyckor.

Hur håller man rätt säkerhetsavstånd?

Det finns några enkla regler och tips för att hålla ett bra säkerhetsavstånd:

 1. Tresekundersregeln: Börja räkna när bilen framför dig passerar ett fast objekt (som ett vägmärke). Om det tar mindre än tre sekunder för dig att passera samma objekt, är avståndet för kort.
 2. Avstånd i meter: En annan tumregel är att hålla lika många meter till bilen framför som din hastighet i km/h. Om du till exempel kör i 70 km/h ska du ha 70 meters avstånd.

Exempel på säkerhetsavstånd

 • Tät trafik i stadsmiljö: Här kan säkerhetsavståndet vara kortare, men det är fortfarande viktigt att hålla avstånd så att du kan stanna om någon plötsligt kliver ut på vägen.
 • Landsvägskörning: På landsvägar bör du hålla ett större avstånd, ungefär tre stolpar (100 meter) mellan dig och bilen framför.

Vad händer om någon kör för nära bakom dig?

Om någon ligger för nära bakom dig kan det vara både irriterande och farligt. Här är några tips för att hantera situationen:

 1. Öka avståndet till bilen framför: Genom att hålla ett större avstånd framåt behöver du inte bromsa lika hårt, vilket minskar risken att bli påkörd bakifrån.
 2. Flytta dig åt sidan: Om det är möjligt, kör in i en parkeringsficka och låt den stressade föraren bakom dig köra förbi.

Praktiska tips för att hålla säkerhetsavstånd

 • Använd kantreflexstolpar: På landsvägar är avståndet mellan två vita reflexstolpar 50 meter. Använd dessa för att bedöma ditt avstånd till bilen framför.
 • Bromsa i god tid: Börja bromsa tidigare så att bakomvarande fordon ser att du saktar ner.
 • Undvik onödiga omkörningar: Omkörningar innebär alltid en viss risk. Var säker på att du har tillräckligt avstånd och sikt innan du kör om.
Genom att hålla ett säkert avstånd skapar du en tryggare trafikmiljö för dig själv och andra trafikanter.
Skip to navigation