Skip to content
Fordonskännedom

Spolarvätska

Spolarvätska är en speciell vätska som används i bilens spolarsystem för att rengöra vindrutan och ibland även bakrutan. Vätskan hjälper vindrutetorkarna att effektivt avlägsna smuts, insekter, och andra föroreningar som kan försämra sikten.

Innehåll:

Spolarvätska består vanligtvis av vatten blandat med en typ av alkohol, såsom etanol eller isopropanol. Alkoholen hjälper till att sänka fryspunkten på vätskan, vilket gör att den inte fryser under kalla förhållanden. Blandningen kan variera, men en typisk sammansättning klarar temperaturer ner till -18°C.

Funktion och användning:

  1. Rengöring: När du aktiverar spolarvätskan sprutas den på vindrutan och vindrutetorkarna sveper över rutan för att ta bort smuts. Detta är särskilt viktigt under körning i dåligt väder eller när du får smuts från andra bilar på rutan.
  2. Frostskydd: Under vintermånaderna är det viktigt att använda spolarvätska med frostskydd för att förhindra att vätskan fryser i behållaren eller slangarna. En bra spolarvätska bör kunna motstå minusgrader utan att frysa.

Kontroll och underhåll:

  • Kontrollera nivån: Det är viktigt att regelbundet kontrollera nivån av spolarvätska i behållaren under motorhuven. Behållaren har ofta en genomskinlig del eller en indikator som visar vätskenivån.
  • Påfyllning: När vätskan är låg fyller du på med ny spolarvätska enligt anvisningarna i bilens instruktionsbok. Använd alltid en blandning som är anpassad för de aktuella väderförhållandena.

Viktigt att tänka på:

  • Säkerhet: Att alltid ha tillräckligt med spolarvätska är viktigt för säker körning, särskilt under dåliga väderförhållanden.
  • Miljövänliga alternativ: Det finns miljövänliga spolarvätskor som är biologiskt nedbrytbara och mindre skadliga för miljön. Dessa alternativ kan vara bra att överväga för att minska miljöpåverkan.
Genom att förstå och använda spolarvätska korrekt kan du säkerställa att du alltid har god sikt under körningen, vilket är avgörande för din och andras säkerhet på vägen.
Skip to navigation