Skip to content
Fordonskännedom

Tjänstevikt

Tjänstevikt är en term som används för att beskriva vikten av ett fordon när det är redo att köras men utan någon extra last eller passagerare. Det inkluderar alltså själva fordonets vikt samt all standardutrustning och föraren (75 kg). För en bil anges tjänstevikten i registreringsbeviset och är viktig att känna till för att kunna räkna ut andra viktbegrepp som totalvikt och maxlast.

Tjänstevikt för bil

När vi pratar om tjänstevikt för en bil, menar vi bilens vikt inklusive allt som behövs för att köra den. Detta innefattar bränsle, motorolja, kylarvätska, verktyg och reservdäck. Föraren räknas också in i tjänstevikten och antas väga 75 kg. Passagerare och ytterligare last ingår däremot inte.

Tjänstevikt för släp

För släp, eller tjänstevikt för släpvagn, gäller liknande regler. Det är släpets vikt i körklart skick, inklusive eventuell fast monterad utrustning men utan last. Det är viktigt att veta tjänstevikten för släp eftersom den påverkar hur mycket last du får ta med och vilken typ av körkortsbehörighet du behöver för att dra släpet.

Exempel

  • En bil har en tjänstevikt på 1500 kg. Detta inkluderar bränsle, olja, förare och standardutrustning.
  • Ett släp har en tjänstevikt på 500 kg. Detta innebär att släpet väger 500 kg utan någon last.

Viktiga begrepp relaterade till tjänstevikt

  • Totalvikt: Detta är tjänstevikten plus maxlasten, det vill säga den maximala vikt bilen eller släpet får väga inklusive last och passagerare.
  • Bruttovikt: Detta är den aktuella vikten vid ett specifikt tillfälle, alltså fordonets tjänstevikt plus den faktiska lasten just då.

Att ha koll på tjänstevikten är viktigt för att du ska kunna köra säkert och lagligt. Genom att förstå tjänstevikten för din bil och ditt släp kan du bättre planera din lastning och se till att du inte överskrider fordonets gränser.

Användningsexempel

  1. När du ska dra ett släp med din bil, måste du känna till både bilens tjänstevikt och tjänstevikt för släpvagnen för att beräkna den totala vikten och säkerställa att du håller dig inom lagliga gränser.
  2. Vid lastning av din bil är det viktigt att inte bara tänka på maxlasten, utan även ha i åtanke bilens tjänstevikt för att inte överbelasta bilen.

Att förstå dessa begrepp hjälper dig att köra säkrare och mer medvetet på vägarna.

Skip to navigation