Skip to content
Fordonskännedom

Bromsar

Bromsarna är mer än bara en funktion i din bil – de är en livlina. De ger dig kontroll över fordonet, möjliggör att sakta ner eller stanna när det behövs, och förhindrar oönskade olyckor. Att förstå hur bromssystemet fungerar och hur man underhåller det korrekt är en ovärderlig del av ansvarsfullt bilägande.

ABS-bromsar

ABS står för Anti-lock Braking System, eller låsningsfria bromsar på svenska. Detta system förhindrar att hjulen låser sig vid kraftiga inbromsningar. När hjulen låser sig förlorar de greppet om vägbanan, vilket gör att du tappar styrförmågan och bilen kan börja sladda. ABS-bromsar fungerar genom att snabbt minska och öka bromstrycket på hjulen, vilket gör att du kan behålla styrförmågan även under hårda inbromsningar.

Färdbroms

Färdbromsen är den broms du använder mest när du kör. Den aktiveras med fotbromsen och används för att sakta ner eller stanna bilen under färd. Moderna bilar har oftast hydrauliska färdbromsar, vilket innebär att bromskraften överförs från pedalen till hjulen med ett hydrauliskt tryck av bromsvätska.

Parkeringsbroms

Parkeringsbromsen, även kallad handbroms, används för att hålla bilen stilla när den är parkerad. Det är särskilt viktigt att använda parkeringsbromsen på lutande ytor för att förhindra att bilen rullar iväg. Parkeringsbromsen kan vara mekanisk eller elektronisk. En mekanisk parkeringsbroms aktiveras genom att dra i en spak, medan en elektronisk parkeringsbroms aktiveras med en knapp.

Bromssystem

De flesta moderna bilar har ett tvåkrets bromssystem, vilket innebär att bromssystemet är indelat i två oberoende delar. Om en del av systemet skulle sluta fungera, finns det fortfarande bromskraft kvar i den andra delen. Detta ökar säkerheten eftersom bilen fortfarande kan bromsas även om en del av systemet går sönder.

Skivbroms

Skivbromsar är den vanligaste typen av bromsar på moderna bilar. De består av en bromsskiva och ett bromsok. När du trycker på bromspedalen, pressas bromsoket mot bromsskivan, vilket skapar friktion och saktar ner bilen. Skivbromsar är effektiva och har en öppen konstruktion som gör att de kyls lättare, vilket minskar risken för överhettning.

Bromsvätska

Bromsvätskan är en viktig del av det hydrauliska bromssystemet. Den överför kraften från bromspedalen till bromsarna. En av utmaningarna med bromsvätska är att den är hydrostatisk, alltså kan dra åt sig fukt, vilket kan försämra dess egenskaper och leda till korrosion i bromssystemet. Därför bör bromsvätskan bytas ut vartannat år för att säkerställa att bromsarna fungerar optimalt.

Bromsarna är inte bara en funktion i din bil – de är avgörande för din säkerhet. De ger dig kontroll över fordonet, möjliggör att sakta ner eller stanna när det behövs och förhindrar olyckor. Att förstå hur bromssystemet fungerar och att underhålla det korrekt är en viktig del av ansvarsfullt bilägande.

Skip to navigation